СЛЕД СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТИ: Уволняват петима служители на болницата в Пловдив 

21 ноември 2020 05:05   711 прочита


  

Седем виновни, от които петима уволнени, след трагедията с двамата болни от COVID, оставени да чакат на стълбите в лечебното заведение. Това са първите резултати от разследването в болница „Свети Георги” в Пловдив. Двамата пациенти починаха, след като чакаха буквално на плочките пред входа на COVID-отделението. 

Уволнени са дежурният лекар и двете санитарки, които във фаталния ден са били на смяна в новосформираното COVID-отделение, предав NOVA. По тяхна вина двамата пациенти са били изоставени на стълбите и на тротоара пред клиниката да чакат повече от 40 минути, сочи разследването. Заради скандалния случай началникът на Клиниката по токсикология също е отстранен. Шофьорът на линейката, който е свалил и изоставил двамата пациенти без да ги предаде на медицинско лице, също е уволнен. 

Други двама служители са с предупреждения за уволнение. 

От днес в УМБАЛ „Свети Георги” се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг. 

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали. 

Близки на починалите обявиха, че завеждат дела срещу болницата и лекарите. 

След излъчването на репортажа със скандалните кадри с екипа ни свърза Николай Коев, чийто баща преди дни губи битката за живота си в същата болница. 70-годишният мъж е приет с двустранна пневония. По думите на сина му причината за фаталния край е отказът на медиците да включат кислородната му маска. Мъжът твърди, че в отделението не е имало преносими бутилки кислород. 

От болницата заявиха, че ще се направи проверка по случая, за да се изяснят фактите. 

Същевременно Спешното отделение на пазарджишката болница се оказа в колапс. Няма свободни легла, пациентите стоят на коридори в носилките на линейките. 

„Преди малко пак имахме 5 пнемвонии, а има само две свободни легла. Това означава, че до довечера цялото отделение ще се заеме с пациенти с пневномии, които са и с кислород в същото време. Ако дойдат спешни, няма да има къде да се сложат”, обясни д-р Лидия Гочева, началник на Спешно отделение МБАЛ- Пазарджик. 

„В момента ние сме направили апел за 10 медицински сестри и не идват. И от никъде лъч надежда не се вижда”, коментира Елена Станчева, гл. мед. сестра в МБАЛ- Пазарджик. 

„В момента ние сме направили апел за 10 медицински сестри и не идват. И от никъде лъч надежда не се вижда”, коментира Елена Станчева, гл. мед. сестра в МБАЛ- Пазарджик. 

Коментар с Facebook 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката