Спасиха млад мъж с мозъчна инфекция в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив

23 март 2023 23:54   1314 прочита


Млад мъж бе спасен от тежка инфекция на мозъка чрез изключително сложна хирургична манипулация в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Интервенцията бе извършена от изпълнителния директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

На пациента бе изпълнено модерно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възстановяване през носа със сложна техника. Преди това проблемът на 36-годишния мъж е идентифициран с високоспециализирани изследвания - компютърна томография с висока разделителна способност, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света. В хода на предоперативната диагностика са установени костни и дурални дефекти с различна локализация.

Случаят започва преди година, когато пациентът е намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След излекуване в Клиниката по Инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД Пловдив, пациентът е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести. Мъжът е диагностициран от д-р Александрина Топалова-Шишманова, дм, която открива риноликворея - състояние на изтичане на гръбначно-мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно. Преди около 1 година, когато започва изтичане на водниста течност от лявата страна на носната кухина, посещава УНГ специалист. Лекуван е с медикаменти, но без никакъв ефект. За съжаление, състоянието е останало недиагностицирано до момента на настъпилото усложнение, коментираха от УНГ клиника.

Благодарение на екипа на проф. Джамбазов и осъществената изключително прецизна хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника, пациентът вече се възстановява успешно.

Младият мъж вече е значително по-добре, а рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход е елиминиран.

 
 
 

Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката