Специалист обясни трябва ли да мием продуктите, със сапун след като се приберем от пазар

03 април 2020 08:45   2183 прочита


Съветите да се дезинфекцират всички храни и торби не са препоръчителни

В условията на пандемията от коронавирус хората спазват какви ли не препоръки на специалистите. Някои са по-стриктни и по-уплашени от заразата, докато други не обръщат чак толкова голямо внимание на съветите на експертите. Много хора обаче започнаха да държат покупките си от магазина на балкона за известно време, а други ги мият със сапун.

Правилно ли е това обяснява микробиологът д-р Доналд Шафнър - специалист по безопасност на храните от университета Рътгърс. Той определя тези действия като абсурдни, тъй като няма данни COVID-19 да се предава чрез храна. Съветите да се дезинфекцират всички продукти и торби след прибиране от магазина също не е препоръчителна. Ако човек се притеснява, че опаковките може да са замърсени, е най-добре да измие ръцете си, преди да започне да се храни.

Миенето на пресни продукти със сапун също е крайно непрепоръчително. Сапунът не е предназначен за храни и ако остатъци от него бъдат погълнати, може да предизвика гадене, повръщане, диария. Актуалните препоръки, включително и на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода.

zdrave.to


Още за: специалист   миене   продукти   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката