Страшна зараза, която поглъща човешки мозък, плъзна в САЩ

18 октомври 2020 15:25   3681 прочита


Болестта засяга централната нервна система

Американските центрове за контрол на заболяванията предупредиха, че болест, която засяга централната нервна система, продължава да се разпространява бързо в Съединените щати.

Причинителят на болестта Naegleria fowleri, която се наблюдава от специалисти от 10 години, се разпространява много бързо. В същото време учените отбелязват, че изменението на климата може да повлияе на пътя на разпространение на патогена.

Поради рязкото покачване на температурата на въздуха, амебата се чувства добре, което може да не се случи при други условия. Тя живее в топли сладководни системи и почва.

Причинителят от този тип може да причини много сериозно състояние, което се нарича амебен менингоенцефалит. В резултат на инфекцията се развива не само възпаление, но и пълно разрушаване на мозъка. Към днешна дата само пет пациенти са оцелели от болестта в Северна Америка.

Наскоро бяха регистрирани два случая на инфекция, които бяха фатални. Жертвата е дете на тринадесет години от Флорида, което почина няколко дни след попадането на патогена в тялото му.

Втората жертва е 6-годишно дете, което е живяло в Тексас. Поради това водоснабдяването в езерото Джаксън в момента се старателно дезинфекцира, за да се премахне напълно Naegleria fowleri.

Дженифър Коуп, която е медицински работник за превенция на болести, пренасяни по вода, заяви, че амебата може естествено да влезе в общинската система за снабдяване от почвата или реките. Най-често това се случва, ако има някаква авария. Например, когато тръба се счупи.

Специалистът също така добави, че всяка година в САЩ се регистрират няколко случая на инфекция поради факта, че огромен брой хора посещават необезопасени места за отдих и плуване.

В същото време броят на инфекциите остава стабилен за дълго време. Освен това Коуп предупреди, че амебата вече е започнала да се движи към север, където напоследък започват все по-често да се регистрират случаи на заболявания сред местните жители./zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар




Въведете кода от картинката