Супер жена: Пребори 12 различни тумора, лекарите в шах 

23 ноември 2022 06:34   3159 прочита


 

36-годишна жена стана първия пациент в света с 12 различни тумора, пет от които злокачествени и агресивни. 

Тя оцеля и пребори всички тумори. Изследователи в Испания, които наблюдават състоянието ѝ, казват, че имунната система на пациентката е „изключителна“ в спирането на рака. 

Туморите атакували мозъка, шийката на матката и дебелото черво, като първият от тях бил диагностициран, когато жената била едва малко момиченце. Лекарите се надяват, че нейният случай може да помогне при лечението на рак. Те открили, че туморите на жената са причинени от наследяването на специфична генетична мутация от двамата родители. 

Смята се, че тя е единственият човек в света с генетична странност, която е нож с две остриета. От една страна има неестествена способност да побеждава раковите клетки, а от друга страна ги прави изключително податливи на регенерация. 

- Все още не разбираме как този човек би могъл да се развие по време на ембрионалния стадий, нито как би могъл да преодолее всички тези патологии, казва д-р Маркос Малубрес, който ръководи испанския Национален център за онкологични изследвания (CNIO) и който публикува проучване в научно списание "Science Advances". 

Според Мигел Уриосте, съавтор на изследването, не е наблюдаван друг подобен случай. 

-Академично не можем да говорим за нов синдром, защото това е описание на един случай, но биологично е така, казва изследователят Уриосте. 

Когато пациентката пристигнала за първи път в клиниката, ѝ била взета кръвна проба за анализ на гени, често свързвани с наследствения рак, но не било открито нищо подозрително. 

След това учените откриха мутации в ген, наречен MAD1L1, който играе съществена роля в процеса на клетъчно делене и пролиферация. /Zdrave. to 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката