СЗО алармира: Дори една чаша алкохол на ден може да ви докара някои от тези 6 типа рак

12 февруари 2018 09:40   3110 прочита


Алкохолът в днешно време е толкова достъпен, че е достатъчно човек да отиде до магазина и да си купи бутилка. Това простичко действие обаче може да се окаже фатално за вас. Отдавна е доказано, че употребата в големи количества на алкохол вреди на здравето, като най-малкият проблем е махмурлукът на другия ден.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се консумират най-големи количества алкохол на глава от населението. Същевременно много малко информация достига до крайния потребител за връзката между алкохола и болестите, сред които и рак.

Проучванията сочат, че редовните злоупотреби с алкохол може да провокират поне 6 типа рак, сред които:

Рак на дебелото черво;
На гърдата;
На хранопровода;
На ларинкса;
На черния дроб;
На устата;

Причината алкохолът да е толкова опасен е етанолът, съдържащ се в различни количества във всеки тип спиртна напитка. Увреждащото действие на етанола се изразява в изменения, които повишават риска дадена клетка да постави началото на злокачествено туморно образувание. Освен това етанолът променя хормоналната секреция и може да доведе до бурно делене на тези клетки, ускорявайки формирането на тумора.

Учени от СЗО напомнят, че между консумацията на алкохол и риска от рак има ясна дозова зависимост – рискът расте, успоредно с повишената консумация на спиртни напитки. Например рискът от рак на гърдата при жените нараства с 50% при редовен прием на 0,5 л вино и с цели 130% при честа консумация на литър от напитката. Това наистина са високи количества, но учените напомнят, че дори и по-малко алкохол, но консумиран ежедневно, повишават в известна степен риска от посочените типове рак./Zdrave.to.


Още за: алкохол   бутилка   количество   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката