СЗО обяви „извънредна ситуация от международен мащаб“ заради огнището на ебола в Конго

19 юли 2019 10:03   1157 прочита


Световната здравна организация (СЗО) обяви „извънредна ситуация за общественото здраве, изискваща международна загриженост“ заради последните събития, свързани с огнището на ебола в Демократична република Конго (ДРК).

Според генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус е време светът да обърне необходимото внимание и да се положат усилия за съвместна работа с ДР Конго, които да доведат до окончателното потушаване на избухналата епидемия. Последните събития, свързани с вируса ебола, не могат да бъдат пренебрегнати. Не бива ситуацията да се счита за вътрешен проблем на африканската държава, а за извънредна за общественото здраве в световен мащаб.

Комитетът за извънредни ситуации гласува предложения, целящи ограничаването на разрастващата се епидемия от ебола. Експертите посочват последните събития като ключови в изготвянето на своята препоръка към генералния директор, включително първия потвърден случай в Гома. Градът е с почти два милиона души население и се намира на границата с Руанда – вход към останалата част на страната и света.

Това е четвъртото заседание на Комитета за извънредни ситуации след обявяването на огнището на 1 август 2018 г. На него положението в ДР Конго е класифицирано с най-високото ниво на опасност.

Комитетът изразява своето разочарование във връзка със закъснялото финансиране, което е довело до ограничения и във възможностите за бърза реакция. Също така експертите акцентират върху нуждата да се защити прехраната на хората, които са най-силно засегнати от избухналата епидемия, като останат отворени основните пътища и границите. От съществено значение е да се избегнат негативните икономически последици от ограничаването на транспорта и търговията върху засегнатия контингент.

„Важно е светът да се вслуша и да последва тези препоръки. Както е и важно държавите да не използват декларацията на СЗО за извънредни ситуации като извинение при налагането на търговски и пътни рестрикции, които биха имали негативен ефект върху бързината на реакцията, а оттам и върху живота и прехраната на хората в региона“, заяви проф. Робърт Щефен, председател на Комитета за извънредни ситуации. /media.framar.bg


Още за: СЗО   ситуация   загриженост   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката