Терапия със сърфактант у нас дава добри резултати срещу коронавируса

05 октомври 2020 12:15   3825 прочита


Терапия със сърфактант у нас дава добри резултати в лечението на коронавируса. Това съобщиха пред Нова телевизия доктор Василка Зарчева и доктор Чавдар Ботев.

"Сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез се установява в шестия месец след началото на бременността", обясни Василка Зарчева.

Тя поясни, че при недоносените деца той липсва или е в много малко количество, което не е достатъчно. Така децата се намират в много тежка дихателна недостатъчност и приложението на сърфактант при тях е животоспасяващо.

"Сърфактантът се използва в България преди около 20 години. Приложен е на над 15 хиляди деца, които са оживели именно благодарение на него", разкри Зарчева.

Специалистът обясни, че коронавирусът засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

"Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи", смята Зарчева.

Д-р Ботев каза от своя страна, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта.

"Доказва се, че витамин D води до увеличаване на сърфактанта", допълни той.

"COVID-19 е ново заболяване и всяка една терапия протича като протокол за нова зараза. Дори при Тръмп, лекарите смятат, че има опасност за живота му и използват неодобрена терапия, каквато е коктейлът от антитела", обясни Ботев./News.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката