Тези три добавки могат да навредят на мозъка ви, ако се приемат ненужно 

25 май 2024 06:26   3254 прочита


 
 
В стремежа си към по-добро здраве, много хора се обръщат към добавки, за да запълнят празнините в храненето и да подобрят общото си благосъстояние. 


Въпреки това, според невролога Робърт Лав, някои обичайни добавки всъщност могат да бъдат вредни за мозъка ви, ако се консумират в големи дози. 

Желязо 
Желязото е основен минерал, но големи дози могат да имат вредни ефекти върху мозъка. Високите нива на желязо могат да доведат до загуба на паметта, както и до когнитивен спад, а желязото в прекомерни количества всъщност ускорява стареенето. 


Добавки с желязо трябва да се приемат само ако кръвните изследвания потвърдят дефицит на този минерал. Освен ако не сте имали кръвен тест, който показва, че имате ниско желязо в кръвта си, вероятно нямате нужда от добавка. 

Мед 
Медта е друг минерал, често срещан в мултивитамините, но излишъкът от мед може да бъде вреден. Високите нива на мед всъщност увеличават свободните радикали и това може да причини оксидативен стрес и увреждане на мозъка ви. 

За да противодействате на отрицателните ефекти на медта, трябва да осигурите адекватен прием на цинк чрез добавки или храни, богати на цинк. Цинкът всъщност противодейства на свободните радикали и това помага да защитите мозъка си. 


Манган 
Манганът, въпреки че е необходим в малки количества, може да доведе до сериозни неврологични проблеми, когато се консумира в големи дози. Високите нива на манган всъщност могат да доведат до симптоми, подобни на болестта на Паркинсон, като треперене. Според насоките на Националния институт по здравеопазване, горната граница на манган е 11 mg на ден за здрави възрастни, така че се уверете, че сте доста под това ниво. 

 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката