Новините на югозападна България
Млада британка тежеше 99 килограма, но реши да се включи в благотворителен флашмоб! 6 месеца по-късн... Изследване: От тежки болести страдат всички, които не спят в пълна тъмнина Уникална операция дава шанс за нормален живот на сиамските близначки Нима и Дауа
   РегистрацияЗабравена парола

Топ 10 на най-болезнените състояния в медицината


21 декември 2017 09:53   4578 прочитаИма един въпрос, от който много пациенти се вълнуват, но на който малцина лекари се осмеляват да отговорят. Става дума за силата на болката. Кое създава по-неприятен дискомфорт – спуканото ребро или заклещената херния, възпаленият апендикс или скованите от артрит стави, да родиш бебе или да те ритнат в топките?

Медицината познава много състояния. Едни са „подмолни“ и ни увреждат, без да подозираме, а други атакуват агресивно. Може да са по-болезнени или въобще да не се усещат. Човек не може да оцени дискомфорта, който носят със себе си, освен ако не го изпита върху себе си. Група американски лекари обаче са се опитали да опишат десетте заболявания, при които пациентите не се глезят, а действително имат нужда от много силни обезболяващи.

Херпес зостер

Това се счита за едно от най-болезнените и неприятни медицински състояния, които човек може да преживее. Причината е във вируса варицела-зостер, който е виновен и за едрата шарка. Заболяването се характеризира с обрив, който се появява в слабините, по ходилата, по скалпа на главата и дори по вътрешните органи. Болката при херпес зостер обикновено се усеща като изгаряне или изтръпване. Освен това засегнатото място може и да сърби неприятно. За съжаление подобни обриви не бива да се чешат и това подлудява пациентите. Вследствие на това състояние 20% от хора развиват болка, наречена постхерпесна невралгия.

Клъстерно главоболие

Представете си, че раждате без обезболяващи медикаменти през 8-10 седмици. Долу-горе така лекарите описват този дискомфорт, от който страдат 1 на 1000 души. Среща се по-рядко от мигрената, но пък за сметка на това болката е толкова мъчителна, че пациентите са готови да се самоубият. Този вид главоболие се появява много неочаквано, без предупреждение, причинявайки остра, пронизваща болка около едното око. Атаките продължават от 15 минути до 3 часа или повече. Всъщност специалистите смятат, че клъстерното главоболие е може би по-болезнено и неприятно от херпесите, тъй като предизвиква желание у хората да сложат край на живота си.

„Замразено“ рамо

Медицинският термин на това страдание е периартрит на раменната става. Това състояние е не само изключително болезнено, но и може да продължи с години при неправилно лечение. Ставата е толкова стегната и твърда, че практически е невъзможно да се извършват дори прости движения – като повдигане на ръката например. Това превръща ежедневните дейности – като обличането на тениска, вдигането на чайника от котлона или разресването на косата, в истинско изпитание. Не е ясно какво причинява този дискомфорт, но той може да възникне след нараняване на рамото и се среща по-често при хора с диабет. Любопитен е и фактът, че ако човек използва повече дясната си ръка, схващането засяга лявото рамо, а при левичарите болното рамо обикновено е дясното. За съжаление продаващите се в аптеките обикновени болкоуспокояващи не помагат. Нужни са такива, които се отпускат с рецепта.

Счупени кости

Фрактурите най-често се срещат в областта на глезените, бедрата, рамото и носа. Останалите счупвания или спуквания са сравнително по-редки, което обаче не ги прави по-малко болезнени. В подобно състояние, ако човек лежи и не мърда много, може въобще да не усеща болката. Но при ставане тя е непоносима, твърдят лекарите. Болката често се описва като „дълбока“ или „пронизваща“ при опит за движение. Практически счупените кости могат да зараснат и сами. Но тъй като съществува риск от неправилно срастване, би било добре да се фиксират. Тук важи общото правило, че колкото по-възрастни са пациентите и по-големи са костите, толкова повече време ще е необходимо за тяхното възстановяване.

Комплексна регионална болка

При този синдром (известен в медицината със съкращението CRPS) силната болка е вследствие на нараняване на костите и меките тъкани. Това може да се случи на всеки без значение от възрастта, но се появява най-често при жените между 40 и 60 години. Изгарящата болка при CRPS е непрекъсната и интензивна, често извън мястото на първоначалната травма. Обикновено засяга ръцете или краката и се разпростира по целия крайник, независимо че нараняването може да е било само на пръста. Този дискомфорт може да продължи с години и към момента няма лечение.

Сърдечна атака

Ако човек получава инфаркт, обикновено изпитва болка в центъра на гърдите, която описва като усещане за тежест, стягане или изтръпване. Това състояние може да е толкова лошо, че пациентът да изпадне в колапс. Болката може да се разпростре към челюстта, врата, гърба, ръцете или стомаха, уточняват лекарите. При подобни усещания е най-добре пациентът или неговите близки веднага да звънят в спешна помощ.

Разместване на прешлените

Едва ли има човек, който в даден момент от живота си да не е имал болки в гърба си. Това състояние засяга 8 от 10 души. Едни от най-честите причини за разместването на дисковете в гръбначния стълб са в резултат от травми или вдигане на тежки предмети. Болката е внезапна и силна, обикновено в областта на кръста, влошава се при кихане и кашляне, но се успокоява в легнало положение. Разместените прешлени често причиняват и пълзяща болка в краката. В повечето случаи болкоуспокоителните помагат, но проблемът трябва да се реши с добра рехабилитация или операция, ако се налага такава.

Ракови заболявания

Повечето хора с напреднал стадий на рак изпитват болка, която е продукт или на самите тумори, или на страничните ефект от химиотерапията. Въпреки че страданието е тежко, това не винаги означава, че ракът расте и се разпространява под формата на метастази. Много малък тумор, който притиска нерв, може да предизвика агония, докато голям тумор, разположен другаде, може да причини съвсем лек дискомфорт. Или иначе казано, болката може да варира като усещане, продължителност и интензивност в зависимост от вида на туморите и етапа на развитие, до който са достигнали. Тя обаче може да бъде контролирана с много силни болкоуспокояващи лекарства, които се изписват със специална рецепта.

Артрит

На хората с артрит им се налага да търпят постоянна и често агонизираща ставна болка. Тя се усеща обикновено в бедрата, коленете, китките или пръстите. Дискомфорт от този тип може да се появи внезапно или с течение на времето. Често се свързва с мускулните болки и сковаността в ставите. Специалистите обясняват, че има различни видове артрит – ревматоиден артрит, остеоартрит и лупус. Упражненията помагат много, без значение какъв е видът на артрита. При желание от страна на пациента могат да се приемат най-обикновените болкоуспокояващи, но един добър физиотерапевт би му помогнал да избере програма за упражнения, която да го задоволи.

Мигрена

Мигрената е много по-болезнено състояние от най-обикновеното главоболие, което всеки човек е изпитвал в даден момент от живота си. То продължава и по-дълго – в най-лошия вариант отнема три или повече дни до пълното му отшумяване. Освен това мигрената може да причини повръщане и изключителна чувствителност към светлина и звук. Ето защо повечето хора се затварят в тъмна и тиха стая още при първите пулсации в слепоочията. Медикаментите могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на мигрена, но не могат да я излекуват. Ако терапията не дава никакъв резултат, пациентът трябва да се консултира с лекуващия го специалист, за да се търси друг вариант./retro.bg/

Още за: състояния  медицина  дискомфорт Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.