Топлинният удар и слънчевото изгаряне не са едно и също: Ето как да ги различите и да се предпазите 

21 юни 2024 07:11   1134 прочита


 
 
В началото на лятото сме, но горещата вълна вече е връхлетяла и у нас, създавайки трудности и здравословни проблеми. Застрашени сме от топлинен удар, слънчев удар или топлинно изтощение. 
 

Трябва да се прави разлика между тези състояния - слънчев удар, топлинен удар и топлинно изтощение. 

Слънчево изгаряне възниква от прекомерно пряко излагане на слънце, предимно на главата и шията. Започва със силно главоболие и повишаване на телесната температура. Често могат да се появят умора и гадене, сънливост и световъртеж, шум в ушите или краткотрайна загуба на слуха, а при възрастни хора често може да се появи загуба на съзнание. За да се предпазите от слънчево изгаряне, най-важното е да избягвате продължителното излагане на слънце и да покривате главата си с подходяща шапка или светъл чадър от плат. Ако е възможно, главата и шията трябва да се охлаждат от време на време с мокра кърпа. 


Ако човек получи слънчево изгаряне, преди всичко трябва незабавно да се изведе от слънцето в помещение, което е проветриво, но охладено и затъмнено. След това човекът трябва да вземе душ и да пие възможно най-често в малки количества. През следващите дни не трябва да се излага на слънце. 

Ако симптомите продължават или се влошават, е необходима консултация с лекар. 

От друга страна, топлинният удар не възниква само поради прекомерно излагане на пряка слънчева светлина, но и поради влажен и прегрял въздух, особено сред работниците в пекарната, кухнята, в близост до доменни пещи, но също и в прегрята кола, обществен транспорт и дори и в апартамент. 

Топлинният удар е състояние, при което тялото прегрява за относително кратък период от време. Това се случва внезапно, поради прекомерно повишаване на телесната температура и неспособността на тялото да поддържа температурата в нормални граници. 


Симптомите на топлинен удар са телесна температура над 40 градуса по Целзий, обща слабост, гореща и суха кожа без изпотяване, учестен пулс и дишане, спадане на кръвното налягане, световъртеж, главоболие, гадене, повръщане и понякога загуба на съзнание, което може да бъде първият знак. 

Топлинният удар е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ, така че при съмнение за топлинен удар незабавно се обадете на линейка или се свържете с най-близкото здравно заведение. 

Ако здравните услуги не са налични или е необходимо повече време за предоставяне на професионална помощ, е необходимо да се направи следното: 


• Незабавно отстранете човека от слънцето или от претоплена стая и свалете всички излишни дрехи 

• Измийте го или го изкъпете, но не с много студена вода. Ако няма вода, изложете лицето на въздушен поток (напр. вентилаторно охлаждане) 

• Давайте му течности, ако състоянието го позволява. 

Най-добре е да избягвате движение при високи температури през следващите няколко седмици, докато не получите разрешение от лекар. 


През горещите дни е възможно и топлинно изтощение, което настъпва в резултат на прекомерна физическа активност в условията на повишена външна температура и влажност на въздуха. Проявява се с повишено изпотяване, мускулни крампи, главоболие, повръщане, нарушена зрителна острота, спад на кръвното налягане и слабост, както и загуба на съзнание. 

Ако някой има симптоми на топлинно изтощение, той трябва да бъде преместен в сенчеста, проветрива стая, да му се даде вода или мек чай и да се поставят студени компреси на главата. 

 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката