Учени обясниха как да постигнем пълен ковид имунитет

13 октомври 2021 07:44   4212 прочита


 

Днес огромен брой специалисти от различни страни вярват, че само ваксината може да помогне за защита срещу коронавирус. Естественият имунитет играе минимална роля тук. В същото време остава загадка колко силен е имунният отговор срещу COVID-19 .

Някои проучвания показват, че дори по -голяма защита може да се постигне чрез заразяване с вируса. Тя е по -ефективна от всяка ваксина. Експерти от King's College London, заедно с представители на медицинската фирма ZOE, заявиха, че ако човек е боледувал от коронавирус, тогава рискът от повторно заразяване е с около 65% по-нисък.

От своя страна ваксините са показали по -добри резултати. Две дози AstraZeneca показват 71% ефективност, докато Pfizer е 80% ефективен.

Също така експертите са установили, че след заболяване естественият имунитет не отслабва за около година.

В същото време защитата, осигурена от ваксината, започва постепенно да отслабва само за три месеца. Заслужава да се отбележи, че максималното ниво на защита е постигнато от тези хора, които са имали коронавирус и след това са били ваксинирани.

В този случай две дози от ваксината AstraZeneca или Pfizer ще помогнат за постигане на съответно 90% и 94%. Учените не сравняват естествения имунитет с единична доза ваксина.

Подобни резултати са получени чрез внимателен анализ на данните за здравословното състояние на милионите британци, които преди това са били ваксинирани.

Zdrave.to


Още за: Учени   ковид   имунитет   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката