Учени от московския НИТУ „МИСиС“ откриха начин да повишат ефективността на химиотерапията

13 декември 2019 11:33   1112 прочита


Екип от онколози и нанотехнолози, под ръководството на проф. Дмитрий Штански от Националния институт за наука и технологии „МИСиС“ създадоха нов тип наночастици, които работят с доксорубицин. Екипът ги нарича „убийци на рака“, тъй като методът, който създава, увеличава чувствителността на раковите клетки към противотуморните лекарства, съдържащи активното вещество доксорубицин.

За да го постигнат, те обогатяват наночастиците с фолиева киселина, по-известна като витамин В9, необходим за растежа и за развитието на кръвоносната и имунната системи. Причината да се насочат към нея е, че раковите клетки я абсорбират хиляди пъти по-активно от обикновените.

Лекарствата, в чийто състав има доксорубицин, са едни от най-често използваните. Прилагат се при терапията за левкемия, рак на мускулите, сарком и други злокачествени образувания. Активното вещество няма насочено действие, което означава, че когато попадне в кръвния поток, то се свързва с различни съединения и се абсорбира добре и от засегнатите, и от здравите клетки. Това обаче е знак, че за да има ефект са необходими големи дози. От друга страна безразборната активност на доксорубицина е пагубна за здравите клетки.

През 2017-а екипът на проф. Штански и колегите им от Националния медицински изследователски онкологичен център „Н. Н. Блохин“ създават наночастици от борния нитрид, които се съединяват с молекулите на доксорубицина.

Експериментът ин витро е положителен и показва, че наночастиците доставят доксорубицина в клетките ефективно и препаратът се освобождава едва след като попадне във вътрешността на клетката. Така се намалява терапевтичната доза на препарата, но това не решава проблемите. За учените било важно да заставят активните ракови клетки да поглъщат лекарството и да го правят толкова бързо, че то да не достига до здравите.

Изследванията продължават и учените от НИТУ „МИСиС“ откриват как да „опаковат“ доксорубицина по начин, който позволява действието му да бъде направлявано. Методът се основава на структурните особености на раковите клетки – те се делят изключително бързо, трябва им голямо количество храна и по тази причина на повърхността им са разположени голям брой рецептори на фолиевата киселина

„В сравнение със здравите на повърхността на раковите клетки се намират хиляди пъти повече рецептори на фолиева киселина. В новото ни изследване комбинирахме свойствата на борния нитрид и В9. В началото прибавяхме ковалентно фолиевата киселина към наночастиците, а след това наситихме системата с доксорубицин“, обяснява Елизавета Пермякова, която е един от авторите на изследването.

Сега усилията на екипа са насочени към осъществяването на серия от опити, с които да потвърдят терапевтичната активност на наночастиците като използват човешки ракови клетки. Надяват се, че откритието им ще защити болните от страничните ефекти от химиотерапията./framar.bg/


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката