Учени от Станфорд обявиха, че са успели да преборят неизлечим метастазен рак!

03 февруари 2018 10:26   6341 прочита


Учени от Станфордския университет са успели да отстранят туморните клетки при мишки, страдащи от неизлечим метастазен рак. За да направите това, изследователите са въвели малък брой имуностимулиращи лекарства в злокачествени тъкани. Това се съобщава в официално прессъобщение на уеб сайта MedicalXpress, цитиран от световните осведомителни агенции.

Т-лимфоцитите - имунните клетки - разпознават и атакуват клетки, включително туморни клетки, които носят определени антигени. Въпреки това, с развитието на рака, злокачествените тъкани стават резистентни на Т-клетките, което води до неефективен имунен отговор. За борбата с резистентните тумори лекарите използват например синтезирани протеини, чрез които лимфоцитите се препрограмират и стават по-ефективни в борбата с рака. Този и други подходи обаче са скъпи или могат да причинят нежелани странични ефекти.

Новият метод включва инжектиране в туморната тъкан на къса секция от ДНК, наречена CpG олигонуклеотид. Той подобрява синтеза на OX40 протеина, който се намира на повърхността на Т-клетките. Друго вещество, въведено в злокачествената тъкан, представлява антитяло, свързващо се с ОХ40. То помага да се "програмират" лимфоцитите, които са вътре в тумора, за борба с рака.

В резултат на това учените получават малка популация от Т клетки, които се борят само с злокачествена тъкан. Впоследствие те сами могат да напуснат тумора, да навлязат в други части на тялото и да разпознаят възможни метастази.

При мишки с рак на гърдата инжекцията е довела до намаляване не само на обработените с лекарство нововъзникнали, но и на недокоснатите тумори. Това е позволи значително да се увеличи очакваната продължителност на живот на животните.Zdrave.to


Още за: Учени   клетки   мишки   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката