Новините на югозападна България
Бобови и пълнозърнести храни държат кръвната захар под контрол Отървете се от тях: Навиците, които забавят метаболизма Варненската вода цери болни бъбреци
   РегистрацияЗабравена парола

Учени от Станфорд обявиха, че са успели да преборят неизлечим метастазен рак!


3 февруари 2018 10:26   4781 прочитаУчени от Станфордския университет са успели да отстранят туморните клетки при мишки, страдащи от неизлечим метастазен рак. За да направите това, изследователите са въвели малък брой имуностимулиращи лекарства в злокачествени тъкани. Това се съобщава в официално прессъобщение на уеб сайта MedicalXpress, цитиран от световните осведомителни агенции.

Т-лимфоцитите - имунните клетки - разпознават и атакуват клетки, включително туморни клетки, които носят определени антигени. Въпреки това, с развитието на рака, злокачествените тъкани стават резистентни на Т-клетките, което води до неефективен имунен отговор. За борбата с резистентните тумори лекарите използват например синтезирани протеини, чрез които лимфоцитите се препрограмират и стават по-ефективни в борбата с рака. Този и други подходи обаче са скъпи или могат да причинят нежелани странични ефекти.

Новият метод включва инжектиране в туморната тъкан на къса секция от ДНК, наречена CpG олигонуклеотид. Той подобрява синтеза на OX40 протеина, който се намира на повърхността на Т-клетките. Друго вещество, въведено в злокачествената тъкан, представлява антитяло, свързващо се с ОХ40. То помага да се "програмират" лимфоцитите, които са вътре в тумора, за борба с рака.

В резултат на това учените получават малка популация от Т клетки, които се борят само с злокачествена тъкан. Впоследствие те сами могат да напуснат тумора, да навлязат в други части на тялото и да разпознаят възможни метастази.

При мишки с рак на гърдата инжекцията е довела до намаляване не само на обработените с лекарство нововъзникнали, но и на недокоснатите тумори. Това е позволи значително да се увеличи очакваната продължителност на живот на животните.Zdrave.to

Още за: учени  клетки  мишки Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.