Уникално! Лекари трансплантираха едновременно четири органа на 47-годишен мъж

17 октомври 2019 09:22   1485 прочита


Лекари от клиника в Торино извършиха едновременно трансплантация на два бели дроба, черен дроб и панкреас на 47-годишен мъж.

Мъжът страда от муковисцидоза и е в листата на чакащите за трансплантация на белия дроб. Първоначално постъпва в клиника в Бари, където живее, но след като състоянието му се влошава го преместват в Торино, където се извършват най-сложните операции за трансплантация на органи.

След като специалистите започват да трансплантират белите дробове откриват, че мъжът е и с остра чернодробна недостатъчност. Екипът взема решение да присади и черен дроб заедно с панкреаса, за да спасят живота му. Органите са от младеж от Пиемонт, починал в следствие на мозъчна травма.

Интервенцията продължава 15 часа и е осъществена от два екипа медици. Ръководител на единия е проф. Мауро Риналди (на снимката), който е специалист по трансплантиране на бял дроб, а на втория проф. Ренато Романьоли. В настоящия момент всички трансплантирани органи функционират нормално. Лекарите определят операцията като технически успешна, но и като уникална, защото подобна не е правена на Стария континент до момента. /media.framar.bg


Още за: органи   мъж   дроб   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката