В Австралия се роди първото в страната бебе по метода CAPA-IVM - една по-евтина и безопасна алтернатива на инвитро

19 ноември 2023 22:48   1809 прочита


Малката Бони Лутас от Австралия е едва на една седмица, но въпреки това вече е член на малък и ексклузивен клуб. Тя се присъединява към малцината деца по света, заченати чрез CAPA-IVM (capacitation in-vitro maturation) - форма на асистирана репродуктивна технология, която постепенно набира популярност.

Това е метод, който обещава да предостави на бъдещите родители, които изпитват трудности да забременеят, по-лесна и по-евтина алтернатива на по-утвърдения процес на инвитро оплождане (IVF).

"Всички очаквахме с нетърпение да видим това бебе да се появи на бял свят", казва Бил Леджър, специалист по репродуктивна медицина в Университета на Нов Южен Уелс.

"Кралската болница за жени е едно от шестте места в света, които предлагат CAPA-IVM, и това е първото бебе, заченато тук, в Австралия, чрез този метод."

При стандартното IVF лечение се поставят поредица от хормонални инжекции в рамките на две седмици. Ако всичко е наред, организмът освобождава една или повече яйцеклетки от неговите фоликули, които след това се събират по хирургичен път и се представят на сперматозоиди извън тялото.

Първото бебе, заченато чрез IVF, се ражда в Обединеното кралство преди близо половин век. Оттогава несетне повече от 8 млн. деца се появяват на света по този начин.

Въпреки това процедурата все още не е лишена от своите недостатъци. Лечението не е нито евтино, нито особено удобно. Освен това крие своите рискове, тъй като може да доведе до свръхстимулиране на яйчниците и до болезненото им подуване. Макар и рядко, хората със заболявания като синдром на поликистозните яйчници (PCOS) са изложени на по-висок риск и да реагират по-променливо на хормоналното лечение.

При IVM не се събират изолирани яйцеклетки. Вместо това лекарите вземат незрели групи от клетки, наречени кумулусно-оцитни комплекси, които съдържат незрели яйцеклетки и поддържащи клетки, и им се позволява да узреят извън тялото, като по този начин се намалява необходимостта от стимулиране на яйчниците за освобождаване на яйцеклетки.

Сам по себе си IVM не е твърде нов процес. Първото дете, заченато от външно узряла яйцеклетка, е родено преди повече от 30 години. Оттогава досега около 1300 деца са заченати чрез този подход.

 

За да усъвършенстват процедурата, изследователи от цял свят проучват начини за подобряване на перспективите пред развиващата се яйцеклетка.

"Проблемът беше, че когатоя йцеклетка се извади от човешкото тяло, тя узрява много бързо, дори когато може да не е готова за това, но методът CAPA изключва развитието на яйцеклетката за 24 часа. Така тя расте по-бавно и съзрява по-здравословно", казва Леджър.

По-здрави яйцеклетки означава по-голям шанс за здраво дете. А по-малкото инжекции - по-малък риск, по-ниски разходи и по-малко време за понасяне на страничните ефекти от стимулиращите инжекции, които могат да включват гадене, главоболие и горещи вълни.

Колкото и да изглежда като незначително неудобство, големият брой инжекции с хормони може да нанесе сериозни психологически вреди.

За Лиана и Тео Лутас – родителите на Бони – възможността да избегнат поредния период на вариращи хормони в и без това натовареното време в годината е била добре дошла.

"Щях да си взема почивка, преди да опитам отново IVF, тъй като не исках да изживявам всички странични ефекти на хормоните, докато пътувам", обяснява Лиана.

"Когато ми предложиха CAPA-IVM, бях приятно изненадана да науча, че ще трябва да правя само два дни инжекции. Това направи целия процес да изглежда много по-малко обезсърчителен."

Obekti.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката