В червата ни има 1 кг живи бактерии – нахранете ги! Лекар разкри какво да ядем през деня и какво – вечер за силен имунитет!

23 март 2023 07:51   4302 прочита


 

Д-р Дино Тарабар е известен македонски лекар и специалист по хранене. Той предупреждава, че добрите бактерии в червата трябва да се хранят правилно, за да сме здрави и жизнени – като се започне със закуската и през целия ден, защото те са отговорни за нашия имунитет.

Чести изхождания, кръв в изпражненията, болки в корема, повишена температура или анемия са основните симптоми, при които пациентите с възпалителни заболявания на червата отиват на лекар.

Но при някои чревни заболявания пациентите могат да се оплакват от нежелана загуба на тегло, кожни промени, неразположение и всички тези проблеми всъщност имат храносмилателен характер, обясни д-р Дино Тарабар.

Освен генетичните предразположения, най-голямата причина за проблемите с червата е неправилната диета, казва д-р Тарабар. Не само, че ядем твърде много, но ядем и грешни храни – вместо плодове, зеленчуци, варени меса и богати на фибри храни, хората ядат мазни, пържени, сладки, индустриално преработени храни.

Нашият стомах и черва са пазители на нашия имунитет“, казва гастроентерологът. „Имаме 10 14 бактерии в червата, а клетките са десет пъти по-малко. Имаме килограм бактерии в червата си и всяка от тях прави нещо за нас – някои са добри, други лоши – те също влияят на алергии, системни заболявания и дори сериозни заболявания като covid.

Всички проблеми се дължат на повишената пропускливост на чревната бариера и грам-положителните бактерии преминават в кръвния поток към белите дробове. Важно е постоянно да поддържаме здрава чревна флора, защото тя е ключова за нашия имунитет – за да работят тези бактерии положително за нас, трябва да ги храните.

Затова започнете деня с полента, качамак, трици, овесени ядки, проя. Нашето тяло не може да смила някои от техните съставки, но тези бактерии могат. Когато се нахранят, те ще се борят с лошите бактерии.

Сутрин трябва да ядете храни, богати на растителни фибри, и да пиете много течности. За обяд задължително яжте супа, салата, варено месо и никога пържено. Не бива да прекалявате с количеството или маслеността на храната.

Вечер яжте протеини, остатъци от обяд и салата, а не въглехидрати – никога картофи, паста или пица“, съветва д-р Тарабар.

Vazhno.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката