Вещество в какаото спасява от затлъстяване и алцхаймер

19 юни 2024 06:26   1229 прочита


 

 

Теоброминът, открит в големи количества в какаовите зърна, има много потенциални ползи за здравето. Помага в борбата със затлъстяването, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, подобрява здравето на черния дроб и дори забавя стареенето на мозъка. Екип от учени от университета „Джънджоу“ (Китай) публикуваха преглед на множество проучвания, които изследват различните свойства на теобромина.

 

„Теоброминът, поради своята ниска токсичност и гъвкавост, може да се използва като добавка към функционални храни“, пишат авторите на прегледа. - Нашият преглед на последните проучвания за благоприятните ефекти на теобромина върху мозъка и потенциалните механизми на неговото действие категорично подкрепя нарастващото внимание към това съединение.

 

Теоброминът демонстрира невропротективни свойства, способност да предотвратява увреждането на невроните и подобряване на двигателната памет и когнитивните регулаторни функции. Като се има предвид ниската честота на страничните ефекти и минималното увреждане на човешкото тяло в подходящи дози, теоброминът и неговите производни обещават да се превърнат в ефективно средство за предотвратяване на заболявания, свързани с мозъка“, отбелязват учените.

В допълнение, теоброминът е показал способността си да облекчава исхемията и хипоксията на мозъчната тъкан, да предотвратява и обръща увреждането на централната нервна система и да насърчава възстановяването и регенерацията на мозъчните клетки. „Следователно теоброминът има значителен потенциал за предотвратяване на инсулт и мозъчен кръвоизлив“, отбелязват учените.

 

Повече информация

Доказан е и положителният ефект на веществото върху имунната функция на организма. Оценен е положително и потенциалът на теобромина за намаляване на затлъстяването и подобряване на липидния метаболизъм.

„Теоброминът има способността да засилва разграждането на мазнините и производството на топлина в кафявите адипоцити (мастните клетки), като в същото време причинява потъмняване на белите адипоцити, насърчавайки трансформацията на белите адипоцити в кафяви, като по този начин потиска затлъстяването. Проучванията показват, че теоброминът води до намаляване на телесното тегло и подобряване на морфологията на черния дроб, а също така допринася за регулирането на липидния му метаболизъм.

 

Авторите обаче придружават почти всяко заключение с резерви: изследванията на теобромина и неговите ефекти върху тялото са проведени само в малка част върху хора, докато в по-голямата си част изследването на веществото е все още в ранен етап – на клетъчно ниво и при опити върху животни. Следователно за окончателните заключения ще е необходимо време за събиране на достатъчно доказателства от клиничния опит.

Zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката