Новините на югозападна България
Баба ми каза това – лекува напуканите ми пети и мазоли само за една нощ! Приготвяте тази смес за 5 минути и се сбогувате с болното гърло още същия ден Черното е магия, когато в него е облечена Пенелопе Крус
   РегистрацияЗабравена парола

Внимание, ревматизъм! Как да се освободим от болката?


15 октомври 2017 10:27   4228 прочитаВнимание, ревматизъм! Най-често болките започват едновременно в пръстите на двете ръце. По-късно възпалението засяга и други стави. Особено често са засегнати ставите на колената, лактите и раменете


Какво представлява ревматизмът?

Това събирателно понятие включва цял куп различни заболявания, които засягат двигателния апарат (и по-точно - ставите и съединителната тъкан), ограничават подвижността на човека и са изключително болезнени. Болестите, които спадат към ревматичната група, могат да се обособят в четири подгрупи: артроза (разграждане и изхабяване на ставите), заболявания, предизвикани от обмяната на веществата (например подагра), ревматизъм на мускулите и съединителната тъкан като фибромиалгия и ревматоиден артрит, който представлява най-голямата подгрупа.

Милиони хора по света страдат от артрит.

Как се открива артритът?

Първо отичат ставите на китката и пръстите на ръката, зачервяват се, температурата на засегнатите места се повишава.

Симптомите се предизвикват от възпаление на ставната мембрана, което по-късно обхваща хрущялната тъкан и костите.

Най-лошата форма на артрита е хроничният полиартрит. При него се наблюдава трайно засягане не само на ставите, но и на съединителната тъкан в близост до тях, на сухожилията, мускулите, дори на нервните окончания. Понякога са засегнати дори вътрешните органи, например сърцето или белият дроб.

Каква е причината?

Причините все още не са напълно изяснени, независимо от задълбочените изследвания в тази област. Лекарите са категорични в едно - имунната система играе водеща роля. Тази система мобилизира организма не само срещу външни инфекции, но и срещу самия него. Имунните клетки и веществата, които изпълняват защитни функции, се мобилизират срещу клетките на собствения организъм, образуват т.нар. антитела и предизвикват възпаление, което с течение на времето разрушава ставите.

Как се поставя диагнозата?

Когато имунната система се обърка, при много ревматични форми в кръвта се наблюдават тъй наречените автоантитела. Става дума за вещества, които разпознават собствените белтъци. Тези ревматоидни фактори обаче не са напълно показателни, защото понякога се срещат и при здрави хора или при други заболявания. Най-точно диагнозата се поставя чрез ядрено-магнитен резонанс и изследване с ултразвук. Въз основа на тези изследвания може да се установи възпаление на костите, при което все още не е настъпило тяхното разграждане.

Какво е лечението?

Прилагат се два подхода. В първия случай се използват медикаменти, които атакуват симптоми като болка и оток. При втория подход се залага на средства, които потискат имунната система.

Какво представлява фибромиалгията?

Това е най-често срещаната форма на ревматизъм на мускулите и съединителната тъкан, като 90% от страдащите са жени. Причините за заболяването все още не са изяснени. Знае се само, че някои жени страдат от болки в мускулите и сухожилията по цялото тяло. Типични симптоми на заболяването са нарушения на съня и храносмилането, проблеми със съсредоточаването и състояния на слабост и умора.

Кой е причинителят?

Предполага се, че има недостиг на веществото серотонин. Лекарите все повече препоръчват медикаменти, които влияят на баланса на серотонина. Става дума за антидепресанти и препарати, разработени на базата на жълтия кантарион.

Какво трябва да правят самите болни?

Да спортуват! Ако поне два пъти седмично карате по един час велосипед, можете да забавите с години настъпването на болестта. При вече поставена диагноза, болният от ревматизъм също може да забави възпалителните процеси чрез повече движение.

Специалният начин на хранене облекчава възпаленията

Изследванията показват, че специалният режим на хранене може да облекчи оплакванията на страдащите от ревматизъм.

Яжте повече риба и по-малко червено месо! Месото съдържа арахидонова киселина, която стимулира синтеза на възпалителни вещества в организма.,пише Розали.бг

Рибата, морските дарове, зехтинът, маслините са богати на Омега-З ненаситени мастни киселини, които забавят възпалителните процеси.

Още за: ревматизъм  заболявания  артрит Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.