Вълшебен цяр! Най-лековитата минерална вода в България е в...

19 юли 2019 09:39   1841 прочита


Минералната вода в Стрелча е най-лековитата в България и трета по целебни свойства в Европа, твърдят специалисти. В стар документ, открит в отдавна разрушена къпалня, на старобългарски е написано, че тя цери ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, женски и бъбречни болести, чревни разстройства, кожни проблеми и други.

Известният национален балнеолечебен курорт Стрелча е разположен на 475 м надморска височина в южното подножие на Същинска Средна гора, сред живописна котловина в долината на р. Стрелчанска Луда Яна.

Предание разказва, че откривател на целебната вода в Стрелча е една биволица. Тя едвам се влачела и стопанинът и вече я бил отписал, когато се строполила да се разхлади в локва край минерален извор. След минути се изправила и била напълно здрава и изпълнена с енергия.

Така се понесла мълвата за лечебните свойства на минерален извор "Банчето", известен като „Златното Банче“. През 1935 г. изворът е каптиран.

Днес на мястото на старата баня има нова, както и закрит плувен басейн с размери 10 на 18 м.

Легенди се разказват от безброй излекувани хора. В Стрелча има балнеолечебница, балнеосанаториум, минерален басейн с олимпийски размери, почивни станции.

Градът е привлекателен туристически обект и удобна изходна база за посещения на редица природни и исторически обекти. Основна туристическа атракция в града са седемте Стрелчански скални образувания – природни забележителности с национално значение.

В града има Общински балнеоложки център „Минерална баня“. Там се предлагат интересни процедури като вана с торфена кал и вана с луга от Поморие.

Минерална баня „Стрелча” се намира в централния парк на града. Банята разполага с две отделни помещения, мъжко и женско. Във всяко от тях има съблекални, оборудвани със самостоятелни канапета за релакс, закрит басейн от 36 кв.м., душове. Има отделение с 8 вани, перлена вана и тангентор.

Минералната вода,  с която е захранена Минерална Баня  "Стрелча", е една от най-лековитите в страната, благодарение на нейните показатели:

Минерално съдържание 324 мг/л, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатно-натриевна и флуорна и температура +56 С. Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбунати, сулфатни, натриеви и флуорни йони.

Ползва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, гинекологични и андрологични проблеми.

В града през лятото работят два басейна с минерална вода. Закритият басейн в градската баня ще работи само в петък, събота и неделя до 5 август. /pochivka.blitz.bg


Още за: вода   свойства   специалисти   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката