Японски учени създадоха лекарство за растеж на зъби и при възрастните

24 юли 2023 06:25   4419 прочита Революционно лекарство може да позволи на хората да им поникнат нови зъби дори в зряла възраст. Идеята е на японски изследователски екип, който е постигнал сериозен напредък в разработването на медикамента, чиито клинични изпитвания ще започнат през юли 2024 г., пишат западни издания.

Лекарството първоначално ще е предназначено за лица, които са загубили част от постоянните си зъби поради генетични фактори. Целта на екипа е то да бъде готово за обща употреба най-рано през 2030 г.

При предишни експерименти с животни лекарството стимулирало растежа на трето поколение зъби след млечните и след това на трайните при възрастните.

“Идеята да се появят нови зъби е мечтата на всеки зъболекар. Работя върху това още от времето, когато бях дипломант. Бях убеден, че ще успея да осъществя идеята си”, казва Кацу Такахаши, водещ изследовател и ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болницата на Медицинския изследователски институт “Китано” в град Осака.

Анодонтията, наричана още агенезия на зъби, представлява вродена липса на зъбни зачатъци. Среща се при около 1% от населението по света. Някои от пациентите, страдащи от това заболяване, може да не са напълно засегнати от него, но да им липсват шест или повече зъба - състояние, категоризирано като олигодонтия.

Хората, които живеят с агенезия на зъбите, се борят с основни способности като дъвчене, преглъщане и говорене от ранна възраст, което може да окаже отрицателно въздействие върху развитието им

След като завършва стоматология, през 1991 г. Такахаши започва да следва молекулярна биология в университета в Киото. След това кара специализацията си в САЩ. По това време изследвания в цял свят откриват, че определен ген влияе върху броя зъби на генетично модифицирани мишки. Ако той бъде потиснат, гризачите имат по-малко количество от тях в устата си.

“Стана ясно, че числеността на зъбите варираше при мутацията на само един ген. Ако се фокусираме само върху него при нашите изследвания, би трябвало да има начин да променим броя на зъбите и на хората”, казва Такахаши.

През 2005 г. ученият се завръща обратно в Япония и продължава опитите си в университета в Киото. Именно там започват първите успехи в неговото начинание. Заедно с екипа си Такахаши открива, че при плъхове, при които липсва определен ген, броят на зъбите се увеличава. Оказва се, че той е отговорен за синтезирането на протеин, наречен USAG-1, чиято цел е да възпира растежа им. С други думи, блокирането на действието му може да позволи израстването на повече зъби.

Денталните специалисти се фокусират върху USAG-1 и разработват лекарство с неутрализиращи антитела, което може да блокира функцията му. Медикаментът е тестван през 2018 г. върху гризачи с вроден малък брой зъби. След време в устата им започват да израстват нови

Резултатите от изследването са публикувани в научен труд в САЩ през 2021 г. и привличат голямо внимание.

В момента се работи по подготовката на лекарството за употреба и при хора. След като се потвърди, че няма вредни ефекти за нашия организъм, то ще бъде предназначено за лечение на деца на възраст от 2 до 6 години, които имат анодонтия. “Надяваме се да проправим пътя за клиничната употреба на лекарството”, каза Такахаши.

Ако се окаже успешен, медикаментът за регенериране на зъби може да революционализира денталната медицина. Животните, включително акулите и някои видове влечуги, могат непрекъснато да възстановяват зъбите си. Хората имат само два комплекта от тях през живота си, но всъщност има доказателства, че имаме зачатъци и за трети.

Около 1% от населението страда от вродено заболяване, обратно на анодонтията - хипердонтия, при което броят на зъбите е по-голям от нормалния. Според изследванията на екипа на Такахаши един от всеки три такива случая се проявява като растеж на трети допълнителен зъб на някоя от двете челюсти. Специалистът смята, че в повечето случаи способността на здравите хора да имат трето поколение зъби е била загубена поради еволюционното ни развитие

Когато изследователите приложили лекарството върху порове, на тях им израснал допълнителен седми зъб. Тъй като той поникнал между съществуващите предни зъби и бил със същата форма, се смята, че лекарството е предизвикало появата му.

В крайни случаи, при които един зъб вече не е възможно да бъде спасен поради тежки кариеси или ерозия на зъбното му гнездо - състояние, наречено пиорея - той пада и пациентите трябва да разчитат на коронки или протези. Възможността за появата на нови зъби може да промени това. “Във всеки случай се надяваме да дойдат времена, когато лекарствата за растеж на зъби ще бъдат трети избор наред с протезите и имплантите”, казва д-р Такахаши.

24chasa.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката