За пръв път в света: Трансплантираха ново око на мъж

14 ноември 2023 23:50   2088 прочита


Първата в света пълна трансплантация на око е извършена от хирурзи в Ню Йорк, Съединените щати. Все още не е ясно дали пациентът ще възвърне зрението си, пише Би Би Си.

Арън Джеймс, който е оцелял след злополука при работа с проводник с високо напрежение, претърпя 21-часова операция. За това време беше сменено половината му лице, обгоряло по време на инцидента, и му беше трансплантирано око.

Хирурзите от години присаждат успешно роговици, но за пръв път в историята на медицината пациент получава изцяло ново око. Експертите нарекоха тази операция „ключов момент в стремежа за възстановяване на зрението на милиони хора“.

Джеймс, служител в компания за поддържка на електропроводи с високо напрежение, живее в Арканзас. Той губи по-голямата част от лицето си, когато случайно докосва проводник под напрежение от 7200 волта. Инцидентът е станал през 2021 г.

На 27 май тази година той се подлага на частична трансплантация на лице и на изцяло ново око. В операцията участват повече от 140 здравни специалисти от NYU Langone Health.

Шест месеца по-късно хирурзите разказват за сложната трансплантация, като признават, че 46-годишният Джеймс се възстановява добре. Дясното му око не е повредено и функционира добре, а лявото, което е трансплантирано, „изглежда здраво“.

Самият факт, че постигнахме първата успешна трансплантация на цяло око е огромно постижение, което мнозина смятаха за невъзможно. Направихме една голяма крачка напред и проправихме пътя към възможността за възстановяване на зрението при много слепи хора“, каза д-р Едуардо Родригес, един от водещите хирурзи в екипа.

Лекарите са категорични, че при Арън Джеймс е постигнат директен кръвен поток към ретината - частта от окото, която изпраща изображенията към мозъка. Въпреки че те не дават гаранции за пълното възстановяване на зрението в лявото око, тази възможност все пак не се изключва.

„Ако мога да виждам с това око, би било страхотно. Но ако това не се случи, поне ще съм допринесъл за това медицината да се придвижи една крачка по-напред към лечението на слепотата“, каза самият Арън Джеймс.

Той ще бъде наблюдават от медиците още дълго, но напредък му досега е забележителен, пише и агенция Ройтерс.

Дарената част от лице и окото идват от 30-годишен мъж, който е в клинична смърт. По време на операцията лекарите инжектирали възрастни стволови клетки от костния мозък на донора в зрителния нерв, за да насърчат възстановяването му.

 
 
 

Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката