За първи път! Грипната епидемията у нас е причинена от вирусна група "Б"

21 януари 2018 09:42   4365 прочита
Сн. Facebook
Сн. Facebook


Сн. Facebook

За първи път грипната епидемията у нас е причинена от вирусна група „Б“. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че симптомите не се различават от тези при вирусите от група "А“.

По думите му разликата е, че вирусите от тази линия са циркулирали в нашите географски ширини в предходните години, като се предполага, че по-голям брой хора са изградили антитела срещу грипа.

"Докато другите респираторни вируси протичат преди всичко като възпаление на горните дихателни пътища с типичните болки в гърлото, кашлица и кихане, то при грипа водещото е общо засягане на организма под формата на главоболие, температура, болки в мускулите и ставите, обща отпадналост и безапетитие.

Тези симптоми обикновено са доста силно проявени. А това при една не малка част от пациентите, почти при 1/3 от тях, ги принуждава да си останат вкъщи, което е и най-доброто като поведение“, каза още той.

Д-р Кунчев допълни, че сред най-честите грешки на заболелите, са липсата на почивка и опита за самолечение, което в повечето случаи води до по-тежкото протичане на грипа. Той уточни, че в интернет съществуват множество наръчници за противодействие на грипа, но те често съдържат невярна информация. По думите му, когато става дума за здравето ни, най-добрият вариант е незабавната консултация с лекар.

Blitz.bg


Още за: епидемия   група   ширини   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката