За първи път в България извършиха алтернатива на отворената операция на сърце

02 ноември 2018 09:51   2435 прочита


Проф. Иво Петров реконструира митрална клапа безкръвно

Безкръвна реконструкция на силно увредена митрална клапа бе извършена за първи път в България. По този начин бе спасен животът на 84-годишен пациент със сърдечна недостатъчност, за когото отворената операция на сърце е с висок риск за фатален край. Минимално инвазивната процедура (MitraClip) беше извършена от екипа на проф. Иво Петров от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в сътрудничество с проф. Власис Ниньос от Солун.

Екипът на проф. Петров установил, че отворена сърдечна операция за пластика или подмяна на митралната клапа няма да бъде понесена от 84-годишния пациент. Състоянието му допълнително се утежнявал и от редица придружаващи заболявания, както и от предшестващи сърдечна операция. Без корекция на тежката митрална недостатъчност обаче прогнозата за живота на мъжа била крайно негативна.

При част от пациентите пропускането на митралната сърдечна клапа или митралната инсуфициенция е в резултат на разширяване кухините на сърцето и раздалечаване на платната на клапата, при което тя започва да пропуска. Класическото решение е отворена операция - пластика (прибиране на платната на клапата) или смяна на самата клапа. Статистиката сочи, че около 0,5 % от населението на Европа страда от вторична недостатъчност на митралната клапа поради разширение на кухините на сърцето. За България това са приблизително 30 000 души. Тези пациенти са обект на отворено хирургично лечение, като 10% от тях са високорискови. За тях имплантирането на MitraClip е единственият шанс на лечение.

„Специалното устройство MitraClip наподобява кламер, който щипва разминаващите се платна на клапата, те застават в една плоскост, събрани едно към друго и така вече клапата не пропуска. Това радикално лечение се прилага рутинно в 7 европейски страни и се заплаща от техните осигурителни системи. В световен мащаб се прилага повече от 10 години с извършени над 50 000 имплантации. Последните данни от проучване, представени на най-големия международен конгрес по инвазивна кардиология в Ню Йорк, показват, че имплантирането на MitraClip не само прекратява пропускането на клапата, но подобрява качеството на живот и увеличава преживяемостта. Специално при този пациент постигнахме повече отколкото очаквахме. Въпреки че операцията беше доста трудна поради уврежданията на пациента, резултатът от морфологична и клинична гледна точка е отличен. Митралната инсуфициенция беше гигантска, а сега буквално има само следи от нея. Пациентът е стабилен с много добра клинична прогноза”, сподели минути след операцията проф. Петров.

zdrave.to


Още за: клапа   пациент   операция   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката