Защо пълнеенето на корем е смъртоносно

14 май 2019 10:05   3429 прочита


Много скоро поредното посещение на лекар ще започне да прилича на визита в шивашко ателие. И вместо първо да измери налягането и температурата на пациента, докторът ще се въоръжи с шивашки метър и ще измери талията му. Това смело предположение е продиктувано от резултатите от най-новите изследвания. Те показват, че излишните мазнини на корема, дори ако цялото останало тяло е слабо, могат да бъдат дори по-опасни, отколкото класическото затлъстяване. Много хора знаят, че наднорменото тегло увеличава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания, захарен диабет и дори рак.  

По данни от изследвания на повече от 15 000 души било изчислено, че мъжете с внушителни кореми имат два пъти по-висок риск от смърт, отколкото тези, които страдат от затлъстяване. Ако при жените съществува същата тенденция за неравномерно разпределение на мазнините, то те увеличават риска от смърт 1,5 пъти. Мазнините в областта на корема не се натрупват под кожата, те достигат дълбоко навътре в тялото, обкръжавайки стомаха и други жизненоважни органи. Това е така наречената висцерална мазнина.

Малко прилежаща мазнина може да поеме черният дроб и по погрешка да я включи във вид на холестерол в кръвотока, циркулиращ по организма. Това води дотам, че съдовете се запушват, а вътре в тях се натрупват отлагания. Когато в кръвта има твърде много холестерол, неизбежни стават сърдечният удар или инсултът.

Наскоро експерти от Европейското дружество на кардиолозите съобщили нови данни, които потвърдили връзката между мастните отлагания в областта на корема и лошото състояние на сърцето и съдовете. Специалистите констатирали, че излишните мазнини на корема означават по-висока вероятност от инфаркт или инсулт. В полза на това заключение говорят резултатите от 16-годишно изследване с участието на 1700 души.

По думите на учените излишните мазнини вътре в корема, които обграждат вътрешните органи, най-често се увеличават под влияние на стреса и седящия начин на живот. В организма се променя нивото на глюкоза и се намалява мускулната маса. Човек не бива да губи мускули, тъй като именно те поддържат здравето на сърцето. За отстраняване на излишните мазнини на корема е нужен комплексен подход. Една, дори и радикална мярка няма да бъде достатъчна. Хората, които са загрижени за състоянието на своето здраве, имат нужда от диета, спортни занимания и емоционално спокойствие./ retro.bg/ 


Още за: пълнеене   корем   холестерол   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката