Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕитателно и вкусно домашно €стие по вс€ко време: Ѕърза баница с пиле ƒеси Ѕанова зар€за ѕлевнелиев и бебето, над€на секси червена рокл€ и хукна да купон€сва... јндреа се пусна гола след скандала с фотошопа
   –егистрац舫абравена парола

«латни съвети от »зтока при болки в ставите


16 ноември 2018 09:34   2786 прочита—тавните болки са хронични и остри. ’роничните не са много силни, но са по-продължителни и по принцип човек с€каш свиква с т€х, дори спира да ги лекува, което е грешка. «ащото, продължавайки дълго време, хроничните ставни болки могат да доведат до деформаци€ на ставите. ќстрите се про€в€ват със зачерв€ване на ставите, локално повишаване на температурата. —традащи€т може да усети пулсиране, острите болки трудно се изтърп€ват, затова болни€т е готов на всичко, само и само да облекчи страдани€та си.

ѕри хронични ставни болки можете да си помогнете по следни€ начин:

• јко те се по€в€ват в малките стави (имайте предвид, че ако пръстите “скърцат”, това е признак за приближаваща ставна болка), ще ви помогне сгъстен сок от листата на коз€ върба (върбата »ва). Ќай-добре е да се събират през л€тото, като най-лечебни са пресните зелени листа на растението. ” дома ги смелете в сокоизстисквачката. 20 г такъв сок се остав€ на топло м€сто, докато се изпари 2/3 от обема. ќстават около 6 г гъст сок - малко повече от чаена лъжичка. ¬ърбови€т сок е много горчив, затова добав€йте мед или захар на вкус. ѕриемайте ежедневно по една чаена лъжичка гъст сок от коз€ върба в продължение на 10 дни. —ледва прекъсване от 10 дни и пак можете да повторите лечението.

• «а болки в големите стави можете да използвате смес от ечемичено брашно и пр€сно изцеден сок от дюл€ - по една супена лъжица от едната и от другата съставка. ѕолучената кашица се разстила на тънък слой върху болните стави, като се опитате да обхванете ц€лата става. ќставете така намазаното м€сто за ц€ла нощ. ѕроцедурата се прави всеки ден в продължение на 10 дни и ще ви донесе гол€мо облекчение.

• ≈то още една достъпна рецепта при хронични болки в ставите. ƒве супени лъжици сушена целина се слагат в чаша студена вода. —места се слага на бавен огън, докато заври и се остав€ да ври 5-10 минути. —лед това се прецежда. ѕийте по половин чаша, 3 пъти на ден преди €дене в продължение на 20 дни. —лед прекъсване пак от 10 дни, можете да повторите лечението.

• ѕри остри болки се прилага друго лечение: 2-3 супени лъжици мед се смесват с 10-20 г (1-2 супени лъжици) оцет. ќцетът в случа€ е много добро средство, за да може лечебни€т мед да проникне по-дълбоко в т€лото. ќсвен това, колкото по-остра е болката, толкова повече оцет можете да прибавите. ѕри по-слаби болки на 4 супени лъжици мед е достатъчна една супена лъжица оцет.  омпонентите се размесват до образуване на еднородна маса във вид на кашица. “€ са налага върху ставата като отгоре се увива с восъчна харти€ например или н€какъв рехав плат, но в никакъв случай с найлон, за да има достъп на въздух. “ази процедура се прави 7 нощи подред, след което е необходима 10-дневна почивка. Ћечението може да се повтори след кратко прекъсване.

• —ъс същата рецепта можете да лекувате шпори на краката, но в случа€ е необходимо много по-малко оцет - най-много една супена лъжица, но се добав€ и една капка йод.

•  огато острата болка в ставата е и пулсираща, освен това м€стото е топло, повишена е температурата там, тогава можете да използвате пр€сна цикори€ (син€ жлъчка): 4 супени лъжици заедно със съцвети€та (всички сме виждали това растение с красивите си бледосини цветчета) се смилат на сокоизстисквачката и се смесват с една супена лъжица ечемичено брашно. ƒобав€ се една чаена лъжичка оцет и още веднъж получената смес се разбърква много хубаво, докато се получи еднородна маса. ѕолучената кашица се налага на тънък слой върху болната става, отгоре се увива с восъчна харти€ или каквато и да е рехава тъкан. ѕроцедурата се прави 10 вечери подред, като след 10-дневно прекъсване, лечението може да се повтори.

≈то и най-радикалното лечение при понижена подвижност и забележима деформаци€ на ставите, а също така и при ревматоиден полиартрит, (когато пръстите са подпухнали и сгърчени). ¬ този случай помагат горещи бани с отвара от сушени плодове и листа на черница - може б€ла, може и черна. ќтварата се приготв€ по следни€ начин: 10 супени лъжици листа (плодчетата н€ма да се излишни) се заливат с половин литър вода, сместа се слага на бавен огън да заври и да ври 5-10 минути. —лед това се прецежда. ƒокато още е топла отварата, например 40 градуса, потопете болните си ръце или крака за 15 минути. ѕравете такива бани в продължение на 20 дни, след това прекъсване пак за 20 дни и можете да повторите лечението.

¬ източната медицина използват и хранителни продукти, които помагат при болки в ставите

• »ндийско орехче - особено ефективен продукт за овлад€ване на острите болки при радикулит. 20 зърна се смилат, като се приема по една чаена лъжичка на ден с чай, с €денето или просто посипвате със смл€но индийско орехче свареното си €йце. Ћечебни€т курс е 40 дни.

• Ѕолките в ставите успешно се лекуват с помощта на раст€щи€ по блатата блатен петолистник. ѕриготв€ се отвара по следни€ начин: 2 супени лъжици от смл€ната билка се заливат с 250 мл студена вода, сместа се слага за 15 минути на водна бан€, след което се изстуд€ва 45 минути, прецежда се и се допълва със студена преварена вода, докато се напълни чашата. “ази чаша с лечебна отвара се изпива през ден€, 3 часа преди приема на храна.

• Ќастойка от същото растение - блатен петолистник се приготв€ така: 10 пълни супени лъжици смлени стъбла от растението и корените се заливат с бутилка водка. —места стои на тъмно прохладно м€сто в продължение на 10 дни, като всеки ден се разклаща, след това се прецежда. ѕриема се по една супена лъжица, 3 пъти на ден преди €дене.

• ѕри болки в ставите се използва и пчелни€т подмор - това са мъртвите пчели. ≈дна супена лъжица се залива с чаша гореща вода, сместа престо€ва 15-20 минути, след което се прав€т бани за ръце или крака. ћоже и компреси на болните места. ѕървата процедура трае 5 минути, втората - 10 минути. Ќай-дълго можете да държите болната става в тази отвара 15 минути. ћожете да използвате същата смес и на следващи€ ден, като € държите в хладилника, а когато решите да € използвате, леко да € затоплите. ћожете да използвате една и съща смес най-много два пъти. Ќай-много 10 процедури, след това 10 дни прекъсване и можете да повторите лечението.

«а овлад€ване на болките в бедрените и коленните стави

опитайте следната рецепта: смесете по 30 г хвойнови плодчета (те се събират през есента), миризлива хвойна (смрика) и корени от блатен аир. ¬сичко това се стрива и се раздел€ на 6 равни части. ≈дна част (15 г) се посипва в чайника и се залива с 4 чаши гореща вода, престо€ва половин час на водна бан€. ѕреди сън, без да бързате, изпийте 3 чашки от тази настойка. Ѕолката непременно ще намалее и утихне. јко се изпотите обилно, н€ма нищо страшно. Ќа сутринта изпийте четвърт чашка от горещата ностойка и се върнете в леглото. Ѕолката съвсем ще изчезне. ѕо-нататък приемайте лекарството по същата схема.

• –азтопете на водна бан€ 50 г пчелен восък на водна бан€, добавете половин тубичка вазелин. —лед това потопете вълнена тъкан в получената смес, изстудете € леко до при€тно топло и наложете на болното м€сто, като отгоре увиете с кърпа. —лагайте си такива компреси от 5 до 10 дни подред и болката ще отшуми.

• ѕри радикулитни болки натривайте на болното м€сто мехлем от мумийо. ¬тривайте до пълно всмукване от кожата. —лед 2-3 дни болката ще изчезне, както и подпухването и зачерв€ването на ставата. Ћечебни€т курс е 10 дни, пак толкова прекъсване и можете да повторите лечението. “ака в продължение на 3-4 месеца. ћехлемът се приготв€ по следни€ начин: 5 г мумийо се заливат с една чаена лъжичка студена преварена вода и се остав€, докато мумийото се разтвори, обикновено отнема 5-6 часа. ќбразува се гъста маса като смола, към не€ добавете 20-30 г обикновен крем, може и свинска мас, а може и обикновено краве масло. ’убаво се разбърква и ваши€т мехлем е готов.

• –азтривайте отслабналите мускули с масло, приготвено по следни€ начин: в чаша олио се добав€ една супена лъжица черен пипер на прах, сместа се слага на бавен огън и се държи 5-10 минути след като заври. —лед това се охлажда, прецежда се и е готово за разтривки.

яна Ѕќяƒ∆»≈¬ј

zdrve.to

ќще за: болки  стави  сок ќще от: «драве

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

 –еклама

   
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.