55-годишна жена забременя по естествен път и роди здраво бебе

23 март 2023 23:43   4262 прочита


Бразилската актриса Клаудия Рая твърди, че е най-възрастната жена, заченала по естествен път и родила здраво бебе. Тя е била на 56 години, когато ражда сина си Лука.

Рая смятала, че е в менопауза и предполагала, че няма да може да има дете, пише Today. По-рано била опитала една процедура с инвитро оплождане, но то не е дало резултат.

"Погледнах към небето и все едно казах на Бог: "Добре, разбирам. Не е било писано да се случи", споделя тя.

След това буквално получила шок, когато разбрала, че тя и съпругът ѝ, Жарбас Хомем де Мело, очакват дете.

ШАНС "ДОСТА ПОД" ЕДНО НА МИЛИОН

Според Томас Руис, акушер-гинеколог в MemorialCare, Калифорния, шансовете на жена на възрастта на Рая да роди дете са "доста под" едно на милион. Всъщност това е толкова рядко явление, за него няма статистически данни.

Зачеването и бременността в края на 40-те и 50-те години са изключително сложни, според специалиста. Повечето жени навлизат в менопауза и спират да овулират, когато навършат 51 години, казва той. Дори преди това плодовитостта намалява толкова рязко, че според Американския колеж на акушерите и гинеколозите е "малко вероятно" жена над 45 години да забременее по естествен път.

Ако Рая наистина е заченала по естествен път, това би било т.нар. събитие, подлежащо на докладване - медицински резултат, който е толкова рядък, че се изучава в медицинските списания.

Износването на плода в добро здраве също е рядкост. Според клиниката "Майо" до 45 години има 80% вероятност за спонтанен аборт, който обикновено се дължи на хромозомни аномалии на плода, пише ladyzne.bg. Към 54 г. вероятността за спонтанен аборт "се доближава до 100%".

Най-възрастната майка, на която Руис помагал да роди бебето си, била на 51 години. Друга майка, на същата възраст, ражда близнаци. Но жените са забременели с донорски яйцеклетки.

"За щастие, всичко мина добре и бебетата се родиха с Цезарово сечение в 38-ата седмица."

Според Руис, макар истории като тази на Рая да привличат вниманието, тя е аномалия.

"Не очаквайте безпроблемна бременност или не си мислете, че можете да забременеете на 50 години. Този случай е изключение", категоричен е той.

Fakti.bg

 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката