Кръстовден е! Ето поверията

14 септември 2022 06:49   3492 прочита


На 14 септември Православната християнска църква е българският народ празнува един от своите най-важни и тържествени празници - “Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен“. 

Народът нарича празника Кръстовден не само заради “честния кръст”, а защото Слънцето се връща назад към зимата, денят “се кръстосва с вечерта” и настъпва равноденствие. Жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването. 


В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло, но на този ден се плетат кошниците за гроздобер, затова на места наричат деня и Гроздоберник. 

Традиции на Кръстовден 

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. 

Свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка на трапезата. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта. За празника се раздават пресни пити – тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. 

Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. 

Обичаят включва поръсване със светена вода на къщата и хармана. 

На този ден се честват лечителите, които лекуват “пресекнал се кръст”, наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали”. 

Съществува поверие, че говеенето на празника, се спазва против болки в кръста. 

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т. н. 

Обредна трапеза включва зелник с праз лук, печена тиква, грозде, обреден хляб и други задължително постни храни. 

На този ден имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри. 
 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката