Кръстовден е! Какви са поверията и обичаите 

14 септември 2023 07:29   1935 прочита


 
 
В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло, но на този ден се плетат кошниците за гроздобер, затова на места наричат деня и Гроздоберник. 

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка) – обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли“, цялото домочадие повтаря словата. 


Смята се, че от този ден слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, студът наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста през идната година. 

На 14 септември се отбелязва църковния празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“ – той е един от четирите дни в годината, в който според Православната църква се извършва поклонение. 

На Кръстовден свещениците правят водосвет по домовете. Същия ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите. 

На Кръстовден се спазва строг пост „говеее се за кръста“ и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т. н. 

На трапезата има: грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни. 

Имен ден имат: Кръстьо, Кръстана, Кръстинка, Кънчо, Ставри 

/hera bg, сн интернет 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката