Неочаквана символика по време по поклонението на Жорж Ганчев стъписа щерките му

24 август 2019 09:43   12605 прочита


Жорж Ганчев бе изпратен в последния си път с аплодисменти, а бял гълъб бе застанал до катафалката му. Дъщерите му Силвана и Джилия видяха в това символика. Сърцето ми е разбито, каза със сълзи на очи Джулия.

"Най-великият мъж на тази планета, не мога да се побера в едно изречение", каза и любимата му Шуши. Столичният храм "Света София" се оказа тесен да побере дошлите да кажат последно сбогом на политика, артиста и спортист Жорж Ганчев.

Сред посетилите поклонението в столицата бяха любимата на Жорж Ганчев - Валентина Танева (или както той й викаше Шуши), артистът Славчо Пеев, икономистът и бивш министър Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон и агент Иван Тенев, певицата Диана Дафова и още много други.

Съпругата на покойния не пусна кърпичката от ръката си, но опита да бъде силна въпреки скръбта си. Жорж Ганчев беше депутат и неколкократен кандидат за президент. Изявяваше се и като актьор, музикант и писател.

Една от най- известните му реплики е "Не ме гледай умно, българино!" Георги Ганчев Петрушев, както е официалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив. Следва в Националната спортна академия и става по-късно шампион на България по фехтовка, играе и баскетбол в "Академик" София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор.

В началото на 60-те години се жени за британската поданичка Уенди А и заминава с нея на Острова. Твърди се, че това е част от операция на Второ главно управление на ДС, чийто сътрудник именно по британска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж. Псевдоним, който той наложи като свое име.   Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-та година става един от учредителите на СДС.  

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.  

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.  

Многообразна личност,определяна и като противоречива - между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите. С думите: не искам постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент. /blitz.bg


Още за: Жорж Ганчев   символика   храм   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката