Пътуване без дрехи: Японска авиокомпания иска да оставите куфара си вкъщи

18 септември 2023 05:20   2340 прочита


 

Не сте сигурни какво да опаковате и да сложите в куфара си за почивка в Япония? Ако летите с Japan Airlines, отговорът може да е нищо.

Японският превозвач започна едногодишно изпробване на услуга, която позволява на пътниците да резервират комплект дрехи в различни модни стилове и сезони, които да получават при пристигането си в хотела. В края на престоя дрехите се връщат, за да бъдат изпрани и върнати обратно в системата.

Наречена Any Wear, Anywhere, услугата ще продължи до края на август 2024 г. и от Japan Airlines казват, че чрез намаляване на теглото, носено от самолетите може да се намалят въглеродните емисии.

От Any Wear, Anywhere са изчислили, че около 10 килограма спестен багаж се равняват на около 7,5 килограма спестени емисии - еквивалентът на това да се пуска сешоар за по 10 минути в продължение на 78 дни.

„Обичам да пътувам и съм бил в много страни, но никога не съм обичал да нося много багаж, който след това да се чудя как и къде да пера“, каза Михо Мория, на която хрумнала идеята и сега управлява Any Wear, Anywhere за Sumitomo - японска фирма, която се занимава с резервации, доставки и пране на дрехи.

„Когато пътувам, трите най-важни неща за мен са настаняването, храната и облеклото“, добави тя. „Когато съм в чужбина, има хотели и ресторанти, които осигуряват настаняване и храна на място, но не и облекло. Защо да трябва да си носим дрехите от вкъщи?“

Облекло за всички сезони

Мория представила идеята за услугата в своята компания и казва, че след като била одобрена, имало малко забавяне поради пандемията и били необходими „много опити“, за да се намери авиокомпания, която е готова да я подкрепи и изпробва.

Потребителите на услугата влизат в уебсайта и избират от няколко опции: дамско или мъжко облекло; за кой сезон да бъдат; официален или небрежен стил; броят на горните и долните части; и дати за взимане и връщане. Избраните дрехи ще ги чакат в хотела на цени, които варират между $34 и $48 за целия период на наемане.

Всички облекла са или втора употреба, или се доставят от свръхналичност на дадена компания, въпреки че потребителите не могат да видят тази информация за нещата, които са избрали. Услугата стартира в началото на юли и Мория каза, че резултатите и отзивите досега са изключително положителни. „Имаме заявки от цял свят - от над 115 страни, въпреки че не правим никакъв вид промоции“, казва тя, добавяйки, че Съединените щати и Австралия са страните с най-голям брой потребители.

Постиженията на проекта ще бъдат разкрити едва в края периода на тестване, след като от Japan Airlines преброят намаленото тегло и изчислят как е повлияло на емисиите. „Трябва да видим окончателните резултати, преди да можем да кажем дали услугата е устойчива, или не“, каза Мория, като добави, че изчисленията ще вземат предвид и емисиите, произведени по време на доставките на дрехите и от прането.

Vesti.bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката