„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

06 юни 2023 06:04   2 коментара   8406 прочита


 

Много скептици някога се присмиваха на идеята, че хората ще отдават домовете си под наем на непознати. В тава число включително и майката на съоснователя и главен изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески.

Това твърди Чески, който разказва тази история на неотдавнашно събитие по дипломиране в бизнес факултета на Стандфордския университет. Той разказва, че е бил 20-годишен индустриален дизайнер, който се е борил да си плаща наема. Премества се в Сан Франциско, за да живее с приятеля си от колежа Джо Гебия, и двамата осъзнават, че имат бизнес идея, след като успешно отдават под наем дома си и трите си надуваеми матрака по време на конференция по дизайн.

"В този момент майка ми каза: "Да разбирам, че вече нямаш тази работа, която плаща за здравните осигуровки.", споделя Чески. Отговорът му гласял: "Не, мамо, аз съм предприемач", което било веднага контрирано от майка му: "Не, ти си безработен."

След като третият съосновател, Нейтън Блехарчик, се присъединява към тях, триото официално стартира своя уебсайт през 2008 година.

Моментът не бил идеален: Съоснователите прекарали голяма част от Световната финансова криза (2007-2008 г.) в посещения на домакинства в Ню Йорк, за да снимат стаите за уебсайта си и да подобрят разбирането за преживяването на гостите, казва Чески през 2017 г. в подкаста "Masters of Scale" на съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман.

Бизнесът започва да се развива през април 2009 г., след като компанията получава инвестиция от 585 000 долара от Sequoia Capital. През февруари 2011 г. Airbnb обявява, че резервациите на клиенти са достигнали един милион нощувки.

Според публикации, през 2017 г. компанията е била оценена на 31 млрд. долара, преди съоснователите да се върнат обратно към чертожната дъска през март 2020 година. Месеци преди планираното първично публично предлагане на Airbnb, бизнесът спада с 80% за осем седмици по време на блокирането през пандемията, казва Чески пред студенти от Станфорд.

"Когато сте с нашите размери... това е като да сте 18-колесно превозно средство, което се движи със 140 км/ч и се опитвате да натиснете спирачките", каза той. "Нищо добро не се случва. В рамките на няколко седмици журналистите прогнозираха: "Това ли е краят на Airbnb?".

За да се пребори със срива на цялата компания, изпълнителният екип на Airbnb извършва съкращения, намалява личните си заплати и намалява бюджета за маркетинг от "1 млрд. долара до нула", каза Чески.

Подразделения като дизайн, финанси и маркетинг се обединяват в един отдел, което насърчава сътрудничеството между екипите, добавя той.

Днес пазарната капитализация на Airbnb е 75,49 млрд. долара, а нетното състояние на Чески е 9,3 млрд. долара, според Forbes.

"Никога не съм се фокусирал върху това да се опитвам да печеля много пари", каза Чески. "Просто се съсредоточих върху това да бъда максимално ефективен и да се вманиачавам в преживяването."

Поглеждайки назад, Чески казва, че неудобството на майка му може би е било оправдано. И двамата му родители са били социални работници, а майка му е искала той да се занимава с работа, която "ти носи много пари", казва той. "Когато стартираш компания, всичко е предимно в главата ти", добавя Чески през смях.

Expert.bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
2 коментара
06 Юни 2023 10:06 | incothe
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

propecia regrowth J, Fos like immunoreactivity in the spinal cord dorsal horn following CFA inflammation and exposure to a normally non noxious mechanical stimulus forced walking


08 Юни 2023 10:34 | До Струма
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ти си със средно, няма да стане нишо от теб. И така се създаде Струма
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката