АБСУРДНО: Жена с COVID-19 обиколи три болници, докато бъде приета за преглед 

25 юли 2022 07:17   1 коментар   1980 прочита


 

Жена с коронавирус обиколи няколко софийски болници с направление за изследвания и преглед при специалист - без резултат, съобщи Нова телевизия. 

В петък Искра Славева почувствала неразположение - проблеми с дишането и болка между плешките на гърба. Свързала се с личния си лекар и получила направление за обстоен преглед при специалист. Целта била са да се установи дали тя е с пневмония и нужна ли е хоспитализация. В този момент започнали проблемите - обиколката от болница на болница и дългото чакане пред лекарските кабинети. 

„Започвам да се задушавам, не мога да дишам правилно, имам хрипове в гърдите и болки в гърба. Над плешката се образува една точка, като дискче, около 15 сантиметра, което дълбае навътре и ме боли“, сподели Славева. 

Почувствала се уязвима, тъй като страда от придружаващи заболявания. Личният ѝ лекар д-р Мирослав Спасов веднага я насочва към Инфекциозна болница. 

„COVID-19, за съжаление, е обявен за особено опасна инфекция. Затова я насочих към Инфекциозна болница. Предвид основната диагноза реших, че най-вероятно се касае за усложнение, може би пневмония. Обясних ѝ, че трябва да бъде изведена от карантината, за да бъдат направени изследвания“, посочи медикът. 

По пътя към лечебното заведение Славева получила три електронни направления - за кръвни изследвания, за рентгенография и за консултация със специалист. „Отидохме в Инфекциозна болница. В приемната излезе една госпожа, която каза: „Вие не сте за тук, защото тук правим снимки и кръвни изследвания само на хора, които са лежащи“, посочи жената. 

Оттам я насочили към друга болница. „Тя ми посочи белодробното. Белодробното в съседния двор“, каза Славева. Но там отново я спрели, този път на портала. След кратка консултация портиерът ѝ обяснил: „Госпожо, тук не можете да бъдете прегледана. Върнете се след Инфекциозната, имаме втори филиал. Казаха, че не работят с COVID болни”. 

От третия опит късметът ѝ се усмихва. Жената е приета за преглед в университетска болница „Св. София“. Там обаче се натъква на нов проблем. „Заплатила сумата от 30 лева за клинико-лабораторните изследвания, заплатила е рентгенографията и консултацията на белодробния специалист… при условие че има издадени направления“, каза д-р Спасов. 

„Попитах сестрата - нали имам направление, защо трябва да плащам? Защото, каза тя: „Тук се плаща прегледът“, обясни Славева. 

В крайна сметка заключението на пулмолога е, че пациентката е лекувана правилно. И не се нуждае от хоспитализация. Самата жена обаче не може да си обясни защо е трябвало да обикаля от болница на болница с COVID инфекция. 

„Час и половина на горещината, при 35 градуса. Ако съм с няколко години по-възрастна, нямаше да издържа. По едно време мъжът ми ме гледаше и питаше дали съм добре. Мислите ми бяха разводнени, мислех си за смъртта“, казва още тя. 

По отношение на казуса с направленията - лекуващият лекар на Славева казва, че и друг път негови пациенти е трябвало да си плащат за преглед при специалист в различни болници, въпреки че са били насочени от него. 

Той смята, че вината е поделена между пациенти и лекари. Затова съветва хората да се запознаят с правата си, а специалистите - да не злоупотребяват с тях. 

Заради отказа да бъде прегледана в две болници Славова е подготвила жалба. От Здравното министерство обясниха за NOVA, че има проверка и се очаква да приключи до две седмици. 

Телеграф 
 
 
 
 
 
 
 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
03 Август 2022 11:03 | Daniel
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Hi there,

I am reaching out to see if you're interested in starting an ad campaign or improving the performance of an existing campaign on platforms like Google Ads, Bing Ads, Facebook Ads, and more by using PPC (Pay-Per-Click)?

I am an expert in online advertising, and I will provide guaranteed traffic to your site, which can have a huge impact on your sales. Let me know if you're interested.

Thanks,
Daniel


--

Daniel Todercan
Owner, New Light Digital
Our website: https://bit.ly/3Q9j2kY
My phone number: 917-744-9170
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката