Безшумни убийци: Онкологични заболявания, които се развиват без симптоми

03 септември 2019 08:58   4 коментара   5756 прочита


Онкологичните заболявания убиват милиони хора всяка година. Съвременната медицина ни позволява доста ефективно да се борим с рака, но главно само в случаите, когато туморът е открит в ранните етапи.

Ако ракът се открие на 3-4 стадий на заболяването, тогава съвременната медицина може да помогне малко. В тези случаи повечето пациенти умират в рамките на 3-5 години.

Някои видове рак причиняват характерни симптоми в ранните етапи. Други най-често са асимптоматични, докато се появят множество метастази.

Такива заболявания често се наричат "мълчаливи убийци". Предлагаме ви да се запознаете с 6 от тях.

1. Рак на дебелото черво

Ракът на червата често протича без никакви симптоми. Често заболяването се открива едва в 3-4 стадий. Освен това при около 30% от пациентите ракът на дебелото черво се открива само по време на аутопсия.

Ключов симптом за рак на дебелото черво е появата на кръв в изпражненията, която е визуално забележима, често се проявява само от 3-и етап.

Но ако на този етап се открие злокачествен тумор, шансовете за победа на болестта са вече много малки.

Ето защо, ако сте изложени на риск от рак на дебелото черво, тогава трябва редовно да се подлагате на превантивен преглед на червата.

2. Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса е онкологично заболяване с една от най-високите нива на смъртност. Средно около 70-80% от пациентите умират от това заболяване.

В много отношения толкова висока смъртност се дължи на късната диагноза на заболяването.

Ракът на панкреаса често протича без никакви симптоми, докато се появят множество метастази или туморът засяга жлъчните пътища, което води до жълтеница.

Злокачественият тумор може да бъде открит чрез ултразвук или КТ с помощта на контраст.

Но такава процедура не се провежда за масов скрининг на заболяването, тъй като ракът на панкреаса не е много често срещан.

3. Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е най-често срещаният рак с висока смъртност. Да, с този вид рак хората развиват характерни симптоми, като постоянна кашлица, храчки, дрезгавост и др.

Но пушачите постоянно живеят с тези симптоми и често пропускат развитието на рак на белия дроб.

Следователно, това заболяване за тях може да се причисли и към групата на „мълчаливите убийци“, въпреки че тук може да се каже, че човек се самоубива с лошия си навик.

4. Рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур не е най-често срещаният рак. Това заболяване представлява само 3% от случаите.

Ракът на пикочния мехур реагира доста добре на лечението в ранните етапи, но ако заболяването се открие в 3-4 стадий, само 20-30% от пациентите живеят повече от 5 години.

И най-често ракът на пикочния мехур се открива точно тогава. Това се дължи на факта, че болестта често не се проявява на етапи 1-2. И основният симптом е кръвта в урината, която се проявява само на 3-4 етапа.

5. Рак на маточната шийка и рак на яйчниците

Тези видове рак стават все по-чести всяка година и броят на смъртните случаи от рак на маточната шийка и рак на яйчниците непрекъснато расте.

Тези заболявания в повечето случаи протичат без никакви симптоми, докато метастазите не започнат да засягат коремните органи или течност не започне да се натрупва в него.

6. Рак на простатата

Ракът на простатата е един от най-често срещаните ракови заболявания при мъжете.

Няма характерни симптоми за рак на простатата. Ето защо, често хората не отиват при лекаря навреме за развитието на този вид рак и по този начин губят ценно време./zdrave.to


Още за: рак   случаи   етапи   Още от: Здраве

Принтирай статия
4 коментара
18 Септември 2019 13:55 | MichaelImpag
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

https://mic-shop.com/


18 Септември 2019 14:35 | Donaldunjus
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

XYZ專業光碟教學網站 http://xyz.net.tw/


18 Септември 2019 16:19 | YuyiKek
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

write dissertation http://5th-grade-book-report-example.grademiners.dzhumakhanova.site statement of the problem dissertation


18 Септември 2019 17:26 | JasonDiock
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Выбери себе страну-"Второй паспорт Одесса"

Иммиграция в Израиль и социальная адаптация

Работа за границей
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката