Д-р Димитър Голев: „Мушичките” в очите са опасен симптом

11 януари 2020 13:03   1 коментар   4068 прочита


Д-р Димитър Голев е офталмолог, офталмохирург и контактолог. Роден е в град Струмица, Македония. Завършва хуманна медицина в “Тракийски университет” в Стара Загора, където придобива и специалност по очни болести.

Има допълнителна специализация в университетска клиника в Мюнхен, Германия - за лазертерапия на ретината, в Турция, Измир - за лазерна корекция на диоптрите, в Индия, Ченай - за катарактална хирургия, в Австрия, Виена - за усложнения при катарактална хирургия, и др. Преминал е допълнително следдипломно обучение в България за тумори на окото, катарактална хирургия, глаукомна хирургия, факоемулсификация, образна диагностика на окото, флуоресцинова ангиография, ехография на очите, диагностика на очите в детска възраст и др.

В момента работи във високоспециализиран очен център в Хасково, Димитровград и Харманли. - Д-р Голев, какво представляват очните мътнини? - Очните мътнини са малки обекти със странни форми, които се появяват пред погледа обикновено когато човек се вгледа в ярка светлина, като например синьо небе или бял таван. Техните форми са много различни, но често се появяват като петна, паяжини или произволно оформени и разтеглени обекти. Това не са оптични илюзии, а нещо, което очите действително възприемат. Стъкловидното тяло е виновникът за появата на мътнините. То е гелообразно и запълва най-голямата част от окото и му дава обем. При някои заболявания, силно напъване, дегенерация на ретината, високо късогледство и др. нишки от стъкловидното тяло се разкачват от ретината и стават плуващи мътнини (мушички). Често мътнините избледняват за период от няколко седмици до няколко месеца.

Много често пациентите привикват към мътнините, които могат и да останат, и ги забелязват само когато концентрират вниманието си върху тях. Ако забележите, че голямо количество мътнини започват да се появяват в очите ви, евентуално с някои леки проблясъци или т.нар. светкавици, или имате мътнина, която не се движи при движение на очите, трябва незабавно да се обърнете към очен лекар. Има реален риск ретината да се отдели от задната част на окото. Ако това се случи, имате малко време да се лекувате, преди тя да изгуби функциите си и да ослепеете. С отлепването на стъкловидното тяло може да се оформи ретинално разкъсване. Ако е оставено без лечение, може да настъпи отлепване на ретината. - Какво значение има дали мътнините са статични или подвижни? - Плуващите мътнини, когато са подвижни, се дължат най-често на промени в стъкловидното тяло. А когато са неподвижни, най-вероятно показват промени в ретината и лещата. - Кой от двата симптома е по-опасен? - Не може да се направи такова определение. В зависимост от ситуацията всеки един от тези проблеми може да бъде еднакво опасен.

Но определено много по-опасно е, когато има проблем с ретината. - Какви са най-често срещаните причини за отлепване на ретината? - Ретината е светлочувствителна тъкан, разположена върху задната стена на окото. Центърът на ретината, наречен макула, е отговорен за централното, ясно виждане. Когато ретината се отлепи, тя се отделя от задната стена на окото, при което се лишава от кръвоснабдяване. Централното зрение се загубва, ако макулата остане отлепена. Три са причините за отлепване на ретината. Регматогенно отлепване на ретината се дължи на разкъсване на ретината, което позволява на втечненото стъкловидно тяло да премине под нея. Това е най-честият вид отлепване на ретината и обикновено се получава, когато има задно отлепване на стъкловидното тяло. Ето защо е от голямо значение при наличието на симптоми на задно отлепване на стъкловидното тяло да се отиде на очен лекар възможно най-бързо. Вторият вид - ексудативно отлепване на ретината, се дължи на изтичане на течност под ретината, без наличие на разкъсване. Най-честа причина са макулната дегенерация, свързана с възрастта, тумори и възпалителни процеси. А тракционното отлепване на ретината се развива при дърпане на ретината обикновено от фиброзна тъкан откъм вътрешността на окото.

Пролиферативната диабетна ретинопатия е най-честата причина за този вид отлепване. Частично отлепване на ретината в периферията или ретинална дупка могат да се третират амбулаторно с лазер, а за останалите видове единственото лечение е хирургично. Понастоящем има два вида оперативни интервенции: външна, с поставяне на склерална пломба, и витректомия. - Има ли достъпно обяснение защо се появяват такива визуални ефекти при проблем с ретината и стъкловидното тяло? - Светлината трябва да достигне до ретината, преминавайки през различни пречупващи среди. Когато минава през лещата и има настъпили промени в нея, те се отразяват върху очното дъно и ние виждаме тези промени. Същото важи и за стъкловидното тяло. Тези плуващи мътнини се движат свободно в стъкловидното тяло. И когато светлината премине през тях, за да достигне до ретината, окото ги вижда. И се отразяват на зрението. Има няколко различни причини за това, но в повечето случаи тези мътнини са причинени от нишки от гелоподобното тяло в задната част на окото, които са се откъснали от него, след което плуват свободно в очната ябълка. Мътнините са микроскопични по размер, те само изглеждат големи заради близостта им до ретината. - Когато се хване навреме заболяването при появата на тези плуващи мътнини, може ли да се спре процесът, да се постигне заздравяване на стъкловидното тяло? - По принцип, ако се хване навреме процесът, се започва със захранване на организма с колаген, който е водещ в случая с отлепването на стъкловидното тяло. По този начин се предотвратява евентуално допълнителното отлепване на стъкловидното тяло. - Колко трябва да продължи терапията с колаген? - Минимум два месеца, но за да има по-траен ефект, трябва периодично да се взема, поне три пъти годишно. - Има ли по-специални упражнения за очите, които също може да ни помогнат да съхраним здравето им? - Много проблеми със зрението възникват вследствие на умората и напрежението.

Времето, прекарано пред компютъра, четенето, писането, както и всички занимания, свързани с жестока експлоатация на очите, води до някои неприятни симптоми - сухота, зачервени очи, замъглено виждане, а оттам и до нарушено зрение. Давайте почивка на очите си! Периодично, дори за няколко секунди им позволете да си починат. Така ще освободите напрежението и ще се почувствате по-добре и по-работоспособни. Има едно простичко упражнение за успокояване на очите със собствените длани, наречено палминг. - Как се прави палминг? - Трябва да седнете удобно и да се отпуснете. Поставете лактите върху някаква повърхност (маса, бюро), така че шията и гърбът да са изправени. Закрийте очите с длани.

Дланта на дясната ръка закрива дясното око и съответно дланта на лявата ръка - лявото око. Дланите трябва да докосват очите меко, не бива да оказват натиск. Отпуснете тялото. Ръцете, шията и гърбът не трябва да са напрегнати. Стойката е изправена. За да не се уморяват ръцете, ако повърхността, на която са поставени лактите, е на ниско, може да добавите допълнително някаква подложка.

Дишайте равномерно и спокойно. Сега опитайте да си представите нещо приятно. Красивата природна картина или някакъв хубав спомен вършат чудесна работа. Съзнателно отпускане на очите би се получило трудно. Вместо да се опитвате да контролирате състоянието си, по-добре си представете безкрайна морска шир, красиво звездно небе, горска поляна с пъстри цветя и т.н. Останете така, колкото време е необходимо, за да се почувствате по-добре. Може да подсилите ефекта с релаксираща музика.

Палминг може да правите и в офиса. Дори за 10-15 секунди очите ви ще отпочинат и напрежението ще спадне. Разбира се, най-добре е упражнението да продължи няколко минути. След изпълнение на упражнението не отваряйте рязко очите. Бавно махнете дланите. Дайте време на очите да привикнат със светлината, като бавно отворите клепачи и гледате през пръстите./zdrave.to-Милена ВАСИЛЕВА


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
13 Януари 2020 10:19 | До Струма
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вие сте тотални олигофрени!!! Тъпи средношколци.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката