Фармацевтите: Възможно е от 1 април аптеките да не отпускат лекарства по НЗОК 

29 март 2023 06:50   2 коментара   4703 прочита


 

От 1 април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти - изцяло или частично, може да бъде преустановен. Това става ясно от позиция на Българския фармацевтичен съюз. 

От организацията са недоволни от развоя на преговорите с Националната здравноосигурителна каса. Фармацевтичният съюз добавят, че някои предложения на НЗОК, направени по време на договорния процес, ще ограничат достъпа на пациенти до лекарства. 

“През целия период на преговори БФС срещаше известно недоверие от страна на НЗОК относно използването на всички технологични възможности на Националната здравно - информационна система и на системите на НЗОК за контрол в момента на отпускането на лекарствените продукти и препятстване на неправилното разходване на средства от бюджета на НЗОК. В допълнение в последната седмица от преговорите от страна на НЗОК бяха поставени изискания за нови изменения, които не са били предмет на обсъждане преди това”, добавят от организацията. 

Те подчертават, че от НЗОК искат пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря медикаменти, но някои пациенти не могат или не желаят да ги купят. 

"Когато на едно електронно предписание са изписани няколко лекарствени продукта, в условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни продукти, се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични. Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение. Български фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число – и на достъп до лекарствени продукти", пишат в позицията си. 

От фармацевтичния съюз посочват и друг проблем, а именно настояването от страна на НЗОК търговците на дребно с лекарствени продукти да бъдат задължени да подават верификационни данни и към Касата, след като същите верификационни данни вече са предоставени от Българската организация за верификация на лекарствата. 

"Второ, в нарушение на националното законодателство и правото на ЕС, НЗОК иска да задължи търговците на дребно с лекарствени продукти да подават верификационни данни и към НЗОК, след като същите верификационни данни вече са им предоставени от органа, който администрира регистъра за верификация – Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Българският фармацевтичен съюз няма как да подкрепи подобно предложение, тъй като то е в разрез с правната уредба", посочват от съюза. 

От 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред за дейностите на аптеките и те няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, предаде bTV. 

"Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, което ще е поредната национална криза, пред която ще се изправим за последните две години. БФС е отговорна съсловна организация на магистър-фармацевтите в България и затова информира за проблема, институциите, медиите и пациентите, че от 1 април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти може да бъде преустановен", пише в позицията. 

Те настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни при спазване на действащото законодателство. 

24chasa. bg 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
2 коментара
04 Юни 2023 15:57 | incothe
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

MEMBER QUESTION My husband had an undescended testicle when he was younger and did not have surgery to correct it until his teens tadalista vs cialis If you see these symptoms in your dog, contact your vet immediately


05 Юни 2023 13:18 | smkmkplobydlmcrjmzgvx htt
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

smkmkplobydlmcrjmzgvx https://www.msi.com
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката