Идва ли краят? Велики умове ни избавиха от мъката с коронавируса, учените са открили за първи път в света как да го блокират 

12 май 2022 07:50   1 коментар   10274 прочита


 

За първи път в света белгийски изследователи от университета в Льовен, Белгия, успяха да идентифицират и блокират ключа, който позволява на коронавируса да атакува клетките. По този начин може да се предотврати заразяване с COVID-19. Откритието, публикувано в "Nature Communications", поражда надежда, че може да бъде разработен антивирусен препарат, който да ликвидира вируса в случай на инфекция или високорисков контакт, съобщиха от университета. 

Изследователите посочват, че въпреки кампаниите за ваксиниране, населението не е имунизирано срещу появата на нов вариант на вируса, а дългосрочната ефективност на ваксините остава под въпрос. Освен това, някои хора все още се заразяват с тежки инфекции, тъй като не съществува ефективно лечение. 

Давид Алстейнс, изследовател в Института по биомолекулярни науки и технологии (LIBST) на Университета в Льовен, и неговият екип работят от две години, за да разберат механизмите, използвани от вируса за заразяване на клетката. 

Те изследвали взаимодействието между сиаловите киселини (AS) - вид захарни остатъци по повърхността на клетките, и шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да изяснят ролята му в процеса на заразяване. 

Вече беше известно, че сиаловите киселини, обграждащи клетките, улесняват вирусите при идентифицирането на техните мишени, но също така улесняват прикрепването на вируса и инфектирането на клетката. 

При това проучване изследователите идентифицираха вариант на тези сиалови киселини, който взаимодейства по-силно с шиповия протеин на вируса в сравнение с други. "Накратко, те откриха ключа, който вирусът използва, за да отвори вратата към клетките", казват от университета. 

След това учените решили да примамят вируса в собствения му капан, като му попречат да се прикрепи към гостоприемника си. Изследователите успели да блокират точките на прикрепване на шиповия протеин и да потиснат всяко взаимодействие с клетъчната повърхност. 

"Ако вирусът не може да се прикрепи към клетките, той не може да влезе в тях и умира. Така се предотвратява заразяването", разказват от университета, като подчертаха, че предимството на това откритие е, че то работи с всеки вариант на вируса, независимо от мутациите. 

Какво означава това за бъдещето? 

Предстои изследователският екип да проведе тестове върху мишки, за да приложи този блокер към вируса и да провери дали ще действа върху организма. Резултатите би трябвало да дадат възможност за разработване на антивирусно лекарство. 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
18 Юни 2022 04:02 | DoyleKab
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

35 yr old Music Teacher (Individual Tuition ) Benton from Kelowna, usually spends time with hobbies for instance kit cars, 摇滚 and creating a house. During the previous year has made a visit to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката