Историята на Андриана, родена 680 грама, и лекаря, който я спаси от слепота 

02 ноември 2022 06:30   11 коментара   6858 прочита


 

Няма обикновени инвитро истории. Всяка е драматична по своему, всички си приличат, когато развръзката е щастлива. Но в историята на Андриана има екстремно 

преждевременно раждане, медици от три болници, които се опитват да закрепят 680 грама живот, и един специален лекар, за когото родителите палят свещ всеки път, когато влязат в църква, пише offnews. bg. 

Родена на Андреевден 

Ваня Ценова и Христо Вакарелски живеят в с. Момина клисура, Пазарджишко. Четири години правят опити за дете, преди Ваня да забременее. Когато най-сетне това се случва, се оказва, че изпитанията тепърва започват, защото бъдещата майка развива „мълниеносна инфекция“. Прекарва две седмици в болница, околоплодните води изтичат, започва раждане и по никое време, на 30 ноември – Андреевден, в болница „Надежда“ се ражда Андриана Вакарелска. В 24-та гестационна седмица, 6-ти лунарен месец. “След 5 месеца и пет дни бременност“, както казва Ваня. Изключителният екип неонаталози на д-р Детелина Стоичкова от „Надежда“ успява да закрепи живота в 680-грамовото човече, но усложненията на преждевременното раждане предстоят. 

“На 14-ия ден от раждането си Андриана претърпя сложна сърдечна операция в Националната кардиологична болница, извършена от доц. Стоян Лазаров, със съдействието на д-р Румен Маринов, другите наши спасители”, разказва Ваня. ” Непрекъснато следяхме дали наддава, радвахме се на всяко грамче. През януари неонатолозите установиха проблем с ретината. Тя беше 850 г, интубирана, все още невъзстановена от сърдечната операция. Не можех да си представя, че може да се оперират очи в това състояние”, споделя развълнувано жената. 

Кой би се наел?! 

“Когато разбрах колко бързо Андриана е можела да стигне до пълна слепота заради двустранната ретинопатия, изтръпнах. Чудех се кой би се наел да извърши подобна операция?! Тогава от болница „Надежда“ ни казаха, че доц. Оскар (тогава все още беше доцент) може да го направи”, споделя Ваня, която прехвърля остатъците надежда в ръцете на специалиста. 

Колко опасна е ретинопатията? 

“Ретинопатията, свързана с недоносеността, е заболяване в резултат от неразвитото кръвообращение на ретината на новородените”, обяснява героят на семейството проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. “Нормално ретината завършва своето кръвоснабдяване около 4-ата седмица след предполагаемия термин. При децата, които са родени преди 32 г. с. и с тегло под 1500 г, ретината е неваскуларизирана и заради това, че не е добре кръвоснабдена и има недостиг на кислород, се отделят субстанции, стимулиращи образуването на патологични кръвоносни съдове – един процес, който води до отлепване на ретината и детето развива необратима слепота”. 

Операцията на Андриана 

Професорът пропуска подробностите по конкретния случай – новородено, с тегло около килограм, при това с оперирано сърце преди седмици и интубирано – извънредни обстоятелства, както и да го погледнеш, и описва интервенцията хладнокръвно: 

“Операцията е безкръвна, процедурата продължава около 30-40 минути. Възстановяването е от момента на прекратяване на интервенцията, тъй като ретината е мозъчна тъкан. Тя няма сетивни окончания, не боли. Децата плачат заради неприятното усещане и осветяването. Тъй като са с много ниско тегло, колегите неонатолози се притесняват да дават анестезия, за да не се потисне дихателният център и оттам да настъпят други усложнения”, казва офталмологът, извършил прецизната процедура. 

Защо са важни неонатолозите? 

“Неонатологичните грижи имат пряко отношение към честотата и тежестта на развитие на ретинопатия”, обяснява професорът. “Такива са и нашите наблюдения от последните 10 години в неонатологичните клиники, с които работим в София – СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и доц. Ралица Георгиева, “Майчин дом” и проф. Боряна Слънчева, болница „Надежда“ и д-р Детелина Стоичкова. Там честотата на ретинопатия е много малка и когато има такава децата са диагностицирани навреме, проведено е лечение, което е предотвратило прогресията на заболяването и необратимата загуба на зрение. Но в страната все още има неонатологични отделения, където или не се провежда скрининг, или скринингът не се прави както трябва и когато се установи проблем не се прилага съответното лечение. ” 

Преди години ретинопатията е била водещата причина за детска необратима слепота в България, но сега е отстъпила от първото място. „По наблюдения от контактите с колегите неонатолози, тъй като няма регистър, около 350 деца годишно се раждат преди 32 г. с., или с тегло под 1500 г. Това са около 30 деца на месец. Около 4 от тези деца развиват ретинопатия, която изисква лечение. За съжаление, средно по едно до две деца месечно ослепяват, вследствие на усложнение на ретинопатия“, посочва специалистът. 

Как се оперира в кувьоз? 

Подобни операции са възможни, защото офталмолозите разполагат с необходимите технологии благодарение на “Българската Коледа” – това са апарати за скрининг, диагностика и лечение на недоносените деца. Такива възможности има не само в клиниката по очни болести, която оглавява проф. Оскар, а и в центрове в страната. В Александровска болница вече разполагат и с апарат за проследяване. 

Случва се така, че точно на рождения си ден Андриана е поканена с родителите си на откриването на 19-ото издание на благотворителната инициатива. Домакин е Клиниката по очни болести, която получава четвъртото си дарение – дигитална система от най-висок клас за ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносени или родени с ниско тегло деца. 

Дни преди да “запише” първата си официална церемония, Андриана вече диша без помощта на кислороден концентратор. А него семейството купува, за да поддържа нивата на кислород в кръвта ѝ. Тя е първото бебе на болница „Надежда“, изписано с кислороден апарат заради бронхопулмоналната дисплазия, друго усложнение при екстремно недоносените бебета. 

Перфектно зрение, без очила 

Двегодишната Андриана се възстановява много добре, установи прегледът при професора преди дни. Зрението ѝ е отлично, при това без очила. Тя ще бъде наблюдавана от офталмолога в следващите години, каквато е практиката при недоносените деца. 

А на професора, дръзнал да извърши операцията ѝ, му предстои национална конференция, посветена на превенцията и лечението на ретинопатията на недоносеността. Събитието е организирано от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, оглавявано от проф. Оскар, в партньорство с Българския лекарски съюз, под патронажа на президента и в контекста на 20-годишнината на благотворителната инициатива “Българската Коледа”. Форумът ще се състои на 12 ноември в Гранд хотел “София” в столицата. 

“Поканили сме неонатолози, очни лекари, които се занимават с този проблем, а и всички заинтересовани колеги. Ще обсъждаме съвременните аспекти в диагностиката и лечението на ретинопатията. Специално участие ще имат германски специалисти, създали европейската база данни за недоносени деца с ретинопатия”, казва проф. Александър Оскар. 

Най-хубавата част 

Във всяка подобна история има думи на благодарност. Родителите ги редят, без да са запитани. Казват ги като молитва, сякаш да запечатат доброто, което им се е случило. Не е по-различен краят и на тази история. 

“Щастливи сме, че Андриана е много борбена, много жизнена. Попаднахме на изключителни лекари, много добри специалисти. Специално за проф. Оскар думите са малко. Това, което той направи за нас, е неоценимо! Когато извърши операцията, ние нямаше как да присъстваме. Нямахме достъп до Андриана. Но в продължение на седмици след работа той ни се обаждаше, без дори да сме го молили. Казваше ни какво е състоянието на детето. Такава човечност! Не сме предполагали, че лекар с неговите ангажименти ще ни звъни всяка вечер. Той ни даваше кураж и беше безусловно с нас”, казват почти едновременно Ваня и Христо. “Той е другият ни спасител. Винаги е в молитвите ни. Всеки път, когато влезем в църква, палим свещ и за него. ” 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
11 коментара
28 Ноември 2022 11:20 | JfhgfBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

https://www. mollybcurr. online https://www. mollybcurr. online/itracs-training-dogs planes trains and automobiles frozen dogs planes trains and automobiles frozen dog toys dog training secrets infomercial scams


28 Ноември 2022 14:15 | BjdsiBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)
28 Ноември 2022 16:13 | HjdsiBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

https://www. dogtrainingtoronto. online https://www. dogtrainingtoronto. online/dog-training-pheasant-dummy dan gentile dog training complaints probiotics sji dog training does pepper throw off drug dogs training


01 Декември 2022 05:11 | BjddsiBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)
01 Декември 2022 05:11 | KfhdgfBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

https://www. mariedduncan. online https://www. mariedduncan. online/noclegi-augustow-gmina-olszewo-85239 noclegi augustĂłw i okolice noclegi augustow opisy pod noclegi augustĂłw agroturystyka zakopane


01 Декември 2022 18:03 | Дмитрий Новосёлов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ударное SEO продвижение в ТОП-1 Яндекс

Здравствуйте, уважаемые коллеги!

Я могу обеспечить ТОП-1 место Вашего сайта в выдаче Яндекс поиска и в несколько раз увеличить постоянный вход на сайт новых посетителей.

Продвигаю данное направление уже более 10 лет и даю гарантию на 100%, что данного результата точно возможно достичь каждому владельцу сайта.

Это не директ в Яндекс, если Вы об этом подумали, который забирает большие средства.

Более подробно вся информация по выходу сайта в ТОП-1 указана на моем сайте https://udarnoe-seo.ru/

Не поленитесь уделить всего 10 минут своего времени на ознакомление, чтобы кардинально изменить свой взгляд на продвижение в интернете и в итоге увидеть свой сайт на 1-м месте в выдаче Яндекс поиска!

Очень благодарен, что Вы уделили свое драгоценное время моему письму.

Всего Вам наилучшего и успехов в делах!


02 Декември 2022 00:14 | DavidNak
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Hey, have you checked this out?

Looks like you could write some of your blog posts and ads with AtOnce.

Saves 90% of your time. Lets you write around 20 blog articles in 2 mins... and answer emails 10x faster

try it here: https://atoncetry.com


02 Декември 2022 07:44 | Продвижение сайтов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Являюсь частным СЕО специалистом и мастером по настройке контекстной рекламы с 10-летним опытом работы.

Приведу на ваш сайт клиентов из поиска Яндекс и Google. Использую актуальные технологии СЕО, которые гарантированно дают эффект!

Разрабатываю и веду качественную рекламу в Яндекс-Директ, которая будет приносить заявки в ваш бизнес.

В каждом проекте максимально погружаюсь в бизнес, выявляю сильные и слабые места. На связи 24/7. Консультирую бесплатно!

Присылайте адрес сайта с комментариями, оценю перспективы СЕО продвижения, стоимость разработки и ведения контекстной рекламы.

По всем вопросам просьба писать на почту inetpr (собачка) mail. ru или на вотсап 966 35O-57-78

До встречи и успешных продаж!


04 Декември 2022 15:11 | Williamalgop
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

DWI allegations need all of the demanding tricks used in criminal defense law. protecting a DWI starts by making sure not one of your constitutional rights have been abused. Because law enforcement is in direct contact with you, and they are basically the single witness all of the time, their directions and procedural conduct is of the substance. some of us all create mistakes, and cops are no no exception to the rule. It all happens when common accusation which will progress to probable cause. For example, you get forced over for driving too slow at 2 am. The officer takes the usual suspicion that the driver has created a moving violation, swerving. Now, when the police officer tries to start visual communication or moves in closer to your vehicle, the officer will say you have red eyes, or there is an smell of beer. This raises the reasonable intuition of speeding to giving a law enforcement a reason that you is crusing around while drunk. eighty% of law enforcement will say smell of whiskey, red eyes, or lazy talk. The officer will also note you are fumbling around trying to get your license and insurance card out. At this point a person will be likely told to step out of the automobile and do regular field sobriety checks. These are SFST’s are learned under NHTSA (National road Traffic Safety Administration) standardizations and need to be assumed per instance. when you do perform the checks, the officer will make mistakes that can make the check, or tests excluded from evidence. Factors such as physical disabilities and optimal field conditions can be factored into results of your check. (example: someone can not do a hop and a skip and pivot check on ramped stret). Someone will also take a analkyzation of the breath tests. There are defects in these gadgets also, and they are devices that need to be maintained and specialized training on all the time. The arrest is taped from the time the law enforcement starts their red and blues. Through this captured evidence that we are able to base an experienced choice on the law enforcement performing of the tests, to the clients ability taking the tests. Whether you consent to the checks or not, one usually will go to big house. If you know someone that has been incarcerated for Driving under the inflence or any criminal charges or know some one who needs a criminal defense Lawyer visit my website here [color=#000_url]ovi lawyer milford[/color] Thanks


07 Декември 2022 00:36 | Реклама в Яндекс
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Здравствуйте! Вам нужны новые клиенты из Яндекса и Google?
С 2004 года оказываем услуги в области комплексного интернет-маркетинга.
Яндекс: Реклама на поиске + РСЯ + ретаргетинг + медийная реклама + SEO продвижение
Google: SEO продвижение
Специальное предложение:
Подарок 10000? на первую рекламную кампанию.
Нужна консультация?
Свяжитесь с нами и мы подробно расскажем Вам о наших услугах,
рассчитаем стоимость и подготовим индивидуальное предложение.
Наш е-mail: [email protected] ru
Телефоны, WhatsApp: +7 (913) 016-97-81, +7 (961) 871-29-50
С Уважением, команда МедиаСофт Эксперт.


08 Декември 2022 15:25 | Напиши своему ребенку письмо от Деда Мароза https://page.link/gfgt
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Напиши своему ребенку письмо от Деда Мароза https://page.link/gfgt
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката