Ива Филипова, която победи рака и се върна от Канада, за да помага на другите

06 юни 2023 06:11   1 коментар   5616 прочита


 

„Жените с рак на гърдата ме търсят за тренировки, а и просто за контакт, защото ме виждат весела, засмяна, с добра мускулатура, пълна с живот. Искат да почерпят от моята сила и енергия“, споделя Ива. Отдавна е осъзнала, че когато излъчваш здраве, жизнерадост и оптимизъм, болните си казват окуражени:

„Ето, тя е победила рака на гърдата, защо и аз да не успея?“.

„Радвам се да виждам около себе си все повече здрави жени, които не говорят само за заболяването си, а се радват на живота. Показвам им, че ракът на гърдата не е някаква крайна спирка, а междинна, и животът си продължава прекрасен“, вълнува се Ива. Нали затова се е обучавала като фитнес треньор за работа с онкоболни в Канада и се е върнала в България - за да вдъхновява други жени да преборят рака.

Преди 8 години Ива Филипова е здрава, енергична, добре облечена и добре изглеждаща жена. Обича семейството си, работата, живота си, докато... не я „удря товарният влак“ - бучка в гърдата. Родена е в центъра на София, в семейство на журналисти - баба, баща, майка. Следва също журналистика в Софийския университет, но прекъсва, заради едно голямо разочарование.

През 2000-та година заминава за Канада заедно със съпруга и сина си. Там се ражда и дъщеря ѝ. След 8 години се връщат в България. Ива е стилист на фотопроектите на Велислава Каймаканова - Ножарова „Да оставим следи“. „Не съм учила моден дизайн, просто ми се отдаваше“, казва тя.

През 2011-а тя става стилист на вечерното шоу на Денис Ризов от „Ахат“ - „Денис и приятели“ по БНТ. Заснема с Велислава реклами, музикални клипове - прекрасни години от живота ѝ... До 2015-а, когато съпругът ѝ Явор, лекар, открива бучка в гърдата ѝ... И край на бурния весел живот...

Месеци се бори с „онова коварно нещо“. Бърза операция във ВМА, химиотерапия, физио- и лъчетерапия... Целият „коктейл“. „Беше страхотен удар за мен - опадаха ми косата, миглите, веждите, а се занимавах с мода...“, въздиша Ива. И до днес благославя д-р Теодор Бадаров от ВМА, запазил поразената ѝ гърда, отстранил само част от нея. „Лекари в Канада са ми казвали, че лечението е било най-доброто възможно“, казва Ива.

В тежки моменти е губила надеждата, че ще победи коварната болест. От отровите при химиотерапията има афти в устата, ако яде изобщо, храната няма никакъв вкус, всичко я дразни, в депресия е, всичко боли. Започват да ѝ се изкривяват костите на краката, не може да върви...

„Мен суетата ме спаси. Децата ми бяха свикнали да ме виждат винаги добре облечена, гримирана, добре изглеждаща. Трябваше да подстрижа хубавата си, добре поддържана коса. След химиотерапията не можех да преживея съжалението в очите на хората и най-вече на децата ми. Смених няколко перуки и накрая попаднах на една червена, която така ми отиваше, че се чудех, защо цял живот съм ходила руса“,

смее се Ива.

Тя прекарва часове пред огледалото, за да скрие с грим следите от болестта. „Това ме мобилизира страхотно. Исках децата ми да виждат хубавата си майка и да не ги е страх, че нещо лошо ще ми се случи“, споделя дамата.

След диагнозата повечето ѝ приятели казват: „Ще се видим като се пооправиш“. Малко остават около нея. „За мен истинският приятел те хваща за ръка и те извежда от вцепенението навън, при живота“, коментира тя. Няма да забрави как приятелката ѝ Елина след всяка химиотерапия я чака в бар и двете се „напиват приятно“. „Ама не трябвало алкохол след химията?... Не ме интересуваше! След 3 часа на стола за вливания знаех, че Елина ме чака в бара и точно това ме вдигаше“, споделя Ива.

След една кошмарна година на процедури през 2016-а тя вече е здрава и семейството отново заминава за Канада. „Преживяното беше като събуждане за мен“, казва тя. В Канада да водиш здравословен начин на живот си е цяла култура, дори и 70-годишните жени ходят на фитнес и на басейн, казва тя. Но се оказва, че и в Канада повечето фитнес треньори нямат опит с проблемите на болните от рак - смазваща преумора, промени в тялото, дисбаланс...

„В един момент реших сама да се стягам“, спомня си Ива. За година упорити тренировки тя възвръща силата в тялото си. Във фитнеса все повече жени са впечатлени от добрата ѝ форма, спират я за съвет. Това я мотивира да премине през обучение за фитнес треньори, курс по бърза помощ, курс „Основи на рака на гърдата“...

Завършва института CETI (Cancer Exercise Training Institute). Сертифицирана е за фитнес треньор от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals). Има сертификат за работа с BOSU топка, с която жените възстановяват баланса на тялото си след операция от рак на гърдата. Има покана да е представител на CETI за Европа, да обучава в София кадри за цял свят. Нали като треньор самата тя е победила рака, а няма по-вдъхновяващо за болните от това.

През 2021-ва Ива и семейството ѝ се връщат окончателно в България, а тя се посвещава изцяло на каузата да връща към живот жени с нейната съдба. „У дома си е най-добре - казва тя. - Предпочитам всичко, което съм натрупала като знания и опит в Канада, да го приложа в помощ на българки, а и да върна жеста към родината си за качественото лечение и помощ във ВМА.“

Децата ѝ също са предпочели да се върнат в България. Дъщеря ѝ Ясмин е завършила в Торонто училище по актьорско майсторство (Wexford Collegiate School for the Arts), преди това от 4-годишна е по театралните сцени на София. Синът Стефан, с артистичен псевдоним Stephan, е завършил музикалния RAC College в Торонто и се занимава с хип-хоп. Сам си пише текстовете и музиката, подготвя нов албум.

В София Ива създава свое студио в Лозенец - Body+Mind, в което тренира с жени, борещи се с рак на гърдата. Държи да уточни, че това не е рехабилитация, а занимания със спорт, със специализирани упражнения за жени с такава диагноза

„Спортът влияе много добре за възстановяването - казва Ива. - Заздравяват се мускулите и дамите си връщат равновесието и тонуса отпреди заболяването.“ Във фитнеса тя работи индивидуално с всяка жена, като осигурява и психологическа помощ от специалист. А кой друг, ако не една жена, преминала през ада на болестта, ще разбере по-добре една болна.

„Съчувствам на жените, идващи в студиото разплакани, прегръщаме се, окуражаваме се, но им повтарям често, че който иска да се самосъжалява, си остава в рамките на омагьосания кръг - като пациент. В момента, в който реши да живее, среща се с приятели и е весело и забавно, е на крачка напред към победата. С момичетата вече сме едно голямо семейство, празнуваме заедно по всякакви поводи, отчитаме с радост всяко постижение“, споделя Ива.

Студиото не може да поеме всички желаещи, а и не е достатъчно да побере всички уреди, необходими за тези специални тренировки. Мечтата на Ива е да се създаде спортен център, специализиран за онкоболни. Затова през 2022-ра регистрира фондация „РеСтарт“, заедно с Искрен Зографски, преминал през същото изпитание, и актрисата Стефания Колева, която е и арттерапевт. Тримата имат нужда от помощта на цялото общество, за да направят център от ново поколение за терапии за душата и тялото.

„Откакто създадохме фондацията, свършихме доста работа, благодарение и на Столична община и дирекция „Спорт и младежки дейности“ - казва Ива. - Дамите там се впускат на 100% в моето приключение. Кандидатстваме по европрограми, за да може средствата, събрани от Фондацията, да отиват за безплатни фитнес тренировки на жени, които не могат да плащат на личен треньор. А при такива болни се изискват индивидуални тренировки“,казва Ива.

На 22 октомври 2022-ра на откритата сцена на театър Vox Populi в Княжеската градина в София е даден официален старт на благотворителния търг „Рe: Мисия нов живот“. Десетки известни български спортисти и шампиони застават зад каузата за изграждане на първия в Европа възстановителен спортен център за хора с онкологични заболявания.

Петър Стойчев, Тервел Пулев, Мария Петрова, Златните момичета, Тереза Маринова, Невяна Владинова, Владимир Николов и Александър Николов даряват за търга свои спортни артикули с колекционерска стойност. Художникът Иван Яхнаджиев предоставя 20 свои картини, рисувани с деца.

Зад каузата застават Румяна Нейкова, Ивет Лалова, Ансамбълът по художествена гимнастика, Евгения Раданова, Георги Глушков, Армен Назарян, Таня Богомилова, Йорданка Благоева, Български футболен съюз и футболните клубове на “Левски”, ЦСКА, “Славия”, “Локомотив 1929”, Дом на киното.

„Събрахме общо близо 10 хиляди лева от спортните артикули и всички приходи от изложбата в парка, близо 1400 лева, отидоха за лечението на Йовка Йовчева от „Дарик“ радио, която за съжаление загуби борбата с това заболяване. Беше кръстница на фондацията и наш стимул, непрекъснато искаше да работи по наши проекти, до самия ѝ край“,споделя Ива с тъга.

Екипът търси в София светло, слънчево и просторно помещение от 200 квадрата за специализирания спортен център. „Сред аудиторията на BG VOICE има много будни и активни българи, докоснали се до подобни съдби. Разчитаме и на тяхната помощ, защото каузата е на всички“, казва Ива.

Bgvoice.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
30 Юли 2023 21:53 | Henrysot
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

SEO-оптимизация и продвижение сайта - это важный аспект успешного бизнеса в интернете.
Хрумер - это инструмент для автоматизированного поиска контента и создания ссылок на ваш сайт.
Использование хрумера может помочь вам улучшить видимость вашего сайта в поисковых системах,

SEO-оптимизация сайта включает в себя множество аспектов, таких как создание качественного контента,
оптимизация метатегов, улучшение структуры сайта, создание ссылочной массы и т. д.
Хрумер может использоваться для создания ссылок на ваш сайт,
но это не является единственным способом оптимизации и продвижения сайта.

Заказать сео оптимизацию и продвижение вашего проэкта можно у нас в телеграмм @pokras777 либо в скайпе pokras7777

так же присаединяйтесь к нам в группу ====>>> https://t.me/bazixrumer ответим на все интересующие вас вопросы
так же можно заказать прогон xrumer отдельно цена расчитавается индивидуально
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката