Какъв отговор на антителата предпазва от смърт при COVID-19? 

11 октомври 2021 07:20   3312 прочита


В проучване на пациенти с COVID-19, лекувани в интензивни отделения, хората, които са имали слаб отговор на антитела срещу вируса SARS-CoV-2, са изправени пред по-висок риск от смърт. 

Проучването, публикувано в Journal of Internal Medicine, също така установи, че пациентите със силен отговор на антитела срещу вируса имат ниски нива на вирусна РНК в кръвта. Напротив, тези с лош отговор на антитела са имали високи нива на вирусна РНК и разпространяват вирусни протеини в кръвта. 

Резултатите биха могли да помогнат за установяване на оптималните нива на антитела, необходими на индивида да преодолее COVID-19, когато е тежко болен. Изследването също така предоставя доказателства за важността на антителата срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2 за блокиране на репликацията на вируса. Това са антителата, които се индуцират чрез ваксинация. 

„Нашите констатации подкрепят, че лечението с екзогенни антитела при COVID-19 трябва да бъде персонализирано като запазва тази терапия за тези пациенти с отсъстващи или ниски нива на ендогенни антитела“, коментира д-р Хесус Бермехо-Мартин (Jesús F. Bermejo-Martin) от Instituto de Investigación Biomédica de Salamanca (IBSAL) & CIBERES, в Испания. 

Починалите пациенти са били по-възрастни от оцелелите. Освен това, починалите пациенти са имали повишена честота на артериална хипертония и диабет тип 2, по-високи нива на глюкоза и креатинин, намалени концентрации на тромбоцити и моноцити и по-високи стойности на APACHE и SOFA. Починалите пациенти са получавали по-често бета-интерферон от тези, които са оцелели. 

Марица 

 
 
 


Още за: антитела   ковид   смърт   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката