Лечение на херпес на устата с ябълков оцет

11 юли 2019 09:52   1 коментар   2223 прочита


Ябълковият оцет е популярно средство сред любителите на народната медицина, тъй като има разнообразни предполагаеми ползи, включително способност за подобряване на храносмилането и потискане на апетита, което го прави евтин и ефективен помощник към домашната диета. Както повечето други народни средства, доказателствата в подкрепа на ползите за ябълковия оцет са смесени. Въпреки това, има много поддръжници, много от които отбелязват, че ябълковият оцет може да се използва като естествен лек за огромно разнообразие от здравословни заболявания и състояния. Ябълковият оцет срещу херпес на устата е само едно от тези състояния.

Какво представлява херпесът на устата?

Херпес на устните се характеризира с поява на мехури на устните, около и вътре в устата, а понякога и в носа. Може да появят по един или по няколко в група. Обикновено са причинени от HSV-1 (Herpes Simplex virus type1), който е вид херпес вирус. Вирусът HSV-2 (Herpes Simplex virus type 2), вирус е отговорен за появата на генитален херпес.

Развитието на херпес преминава през няколко етапа. В началото изглеждат като червени петна, след което се оформят мехурчета, изпълнени с течност. След спукването им се да образуват отворени рани, които постепенно се покриват с кора. След падането на кората, настъпва постепенно заздравяване и заличаване на лезията.

Може ли ябълковият оцет да помогне за справяне с херпес на устата?

Въпреки липсата на научни доказателства, някои хора вярват, че ябълковият оцет може успешно да се използва за лечение на херпес на устните. Една от теориите за ефикасността му е, че ябълковият оцет намаляват силата на вируса, който причинява появата на херпес. Други хора вярват, че ябълковият оцет има антиинфекциозни свойства, което вероятно го прави полезен за лечение на язви и рани от всякакъв вид. Тази теория датира от HipocratesTrusted Source (460-377 г.пр.Хр.), който е наричан бащата на съвременната медицина.

Лечение на херпес на устата с ябълков оцет

Научно доказано е, че ябълковият оцет притежава антимикробни и антибактериални свойства, но тъй като причинителите на херпес са вируси, а не от бактерии, прилагането на ябълков оцет към не може да го излекува напълно самостоятелно. Ябълковият оцет е ефективен за отстраняване на мъртвите кожни клетки и поради тази причина може да ускори зарастването на херпеса на устните, след като е достигнал етап на образуване на коричка. Тъй като притежава антисептични свойства, ябълковият оцет също може да бъде полезен за намаляване на риска от вторична инфекция.

Разреден ябълков оцет

Разредете чист, органичен ябълков оцет с вода в съотношение 1:10. Натопете памучен тампон в този разтвор и го нанесете върху херпеса на устните един или два пъти дневно, докато не настъпи излекуване.

Не използвайте неразреден ябълков оцет, тъй като той може сериозно да изгори или да раздразни района, което води до образуване на белези.

Ябълков оцет и мед

Смесете разредения ябълков оцет с мед, за да направите паста, която да нанесете върху херпеса един или два пъти дневно в продължение на 5 до 10 минути. Бъдете внимателни, тъй като медът може да залепне към образуваната коричка и да я премахне преждевременно, при което ще се образува нова болезнена лезия.

Ябълков оцет и етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво може да помогне за намаляване на възпалението и също така е доказано, че има антивирусен ефект върху HSV-1 и HSV-2.

Разредете около 5 капки етерично масло от чаено дърво в 30 мл масло от сладък бадем или друго масло от носител. Смесете разреденото масло с разредения ябълков оцет. Нанасяйте от сместа върху херпеса на устата един или два пъти дневно с памучен тампон и го оставете на мястото за пет минути. Повтаряйте, докато херпесът изчезне напълно.

Не приемайте масло от чаено дърво през устата, тъй като може да е токсично! Приложено локално, в неразреден вид, може да раздразни кожата, така че може да не е подходящо за всеки.

Странични ефекти и предпазни мерки при употреба на ябълков оцет

Въпреки множеството полезни свойства, приписвани на ябълковия оцет, не бива да се забравя, че той по същество е киселина. Поради това, не прилагайте неразреден ябълков оцет директно върху кожата, особено върху открити рани или чувствителни зони като тази около очите или устните! Може да причини сериозни изгаряния, парене и дразнене!

Как да се предпазим от херпес на устата?

По-добър залог от домашните средства е да се фокусираме върху профилактиката на херпес. Можете да го предотвратите, като избягвате да целувате някого с активна херпес инфекция, както и споделянето на общи съдове и прибори. Ако вече сте носител на вируса и имате херпес на устата, можете да предотвратите предаването на вируса на някой друг, като прилагате същите предпазни мерки и избягвате да докосвате лезиите. Ако все пак това се налага, веднага измиете ръцете си. Херпесите често се отключват под влияние на стрес и излагане на слънце, така че избягването им също ще допринесе за превенцията.

Ако имате херпес или притеснение, че може да сте били изложени на вируса, обсъдете това с Вашия лекар, преди да предприемете каквото и да е лечение с конвенционални или алтернативни средства срещу херпес!

Още натурални продукти, които може да се използват за справяне с херпес на устата може да откриете в темата: Домашно лечение на херпес на устата (лабиален херпес)./framar.bg/


Още за: лечение   херпес   медицина   Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
11 Юли 2019 19:50 | Баба
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Херпесният вирус не е безобиден. Той се закрепва в мозъка и предизвиква АЛЦХАЙМЕР. Задължително посещение при лекар! С цел снижение опасността от развитие на болестта (10 пъти), лечението да се извършва и с таблетки. Ацикловир, валацикловир, валцикон са задължителни. Лекарят решава. С ябълков оцет си правете салата! Живеем в 21 век.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката