Мистериозното "английско изпотяване", което убива човек за 18 часа

19 юли 2020 13:30   13 коментара   7902 прочита


Тази болест обаче си остава историческа и медицинска загадка и до днес

През годините човечеството е било на ръба на унищожение заради някои болести. Липсата на познания и лекарства са били ключови за високия брой починали.

Така например през Средновековието постоянна заплаха за здравето на човека е била породена от липса на хигиена и медицински познания.

Добрата новина е, че с течение на времето определената болест е била изучена, а по-късно е открит и лек за нея. 

Има една болест обаче си остава историческа и медицинска загадка и до днес. Това е така нареченото "английско изпотяване".

През 15 и 16 век мистериозна епидемия обхваща цяла Европа. Симптомите са треска, в комбинация с главоболие, силни болки в шията, раменете и крайниците и сериозна слабост.

Всичко започвало с треска, която продължавала от половин до три часа. После идвало типичното обилно изпотяване и жажда, придружени от делириум, учестен пулс, сърцебиене и болки в гърдите. 

Накрая болният заспивал и повече не се събуждал. Най-ужасното нещо обаче била скоростта, с която болестта убивала. Повечето жертви умирали в рамките на 18 часа след появата на първите симптоми. Само тези, които оцелявали през първите 24 часа, се възстановявали напълно.

Между 1485 г. и 1551 г.,"английското изпотяване" пламва в пет големи огнища. По-малко смъртоносен вариант на същата болест, известен като "потта на Пикардия", избухва в Северна Франция около 150 години по-късно. През това време има почти двеста огнища на заболяването, но смъртността е много по-ниска.

При първата си поява болестта убива повече от десет хиляди души в рамките на един месец. Тя обхожда цяла Европа, стигайки до Швейцария, Дания, Швеция, Норвегия, Литва, Полша и дори по-далеч на изток - в Русия. Заболяването се появява за последно през 1551 г.

Характерно за "английското изпотяване" е да поразява особено заможните хора и висшата класа. Манастирите са засегнати най-силно, като жертвите сред духовниците са големи.

Смята се, че тя стига и до кралското семейство, като Ан Болейн, съпругата на крал Хенри VIII, се заразява и оцелява. Загадъчната смърт на Артур Тюдор - най-големия син на Хенри VII, също се приписва на нея. 

Съвременните учени предполагат, че болестта може да е причинена от неизвестен хантавирус, пренасян от гризачите.

При хората хантавирусът води до фатална белодробна инфекция, която предизвиква грипоподобни симптоми, като треска, кашлица, болки в мускулите, главоболие и летаргия. Коефициентът на смъртност достига до 36%.

Друг заподозрян е арбовирусът, разпространяван от кърлежи и комари. "Английското изпотяване" изглежда се появява след периоди на продължителни дъждове и наводнения в някои райони. Всъщност, някои съвременни учени обвиняват влажния английски климат за болестта.

Ако арбовирусът е причината, това може да обясни защо по-високите, по-студени части на Британските острови - Шотландия и Уелс, остават незасегнати.

Други хипотези варират от ботулизъм, пренесен с храна, до антракс. В крайна сметка е трудно да се каже каква точно е била болестта. Подобно на повечето епидемии, тя изчезва също толкова внезапно, колкото се появява, с изключение на няколко изолирани инцидента - един в Тивъртън през 1644 г. отнема живота на 443 души.

Единственото заболяване, което прилича на тази болест, е "потта на Пикардия", или „военната треска“, от която пламват множество огнища в Германия, Белгия, Австрия, Швейцария и Италия през 18 и 19 век.

Честотата на епидемиите от хантавирус в съвремието е сравнително рядка. По време на войната в Корея (1950–1953 г.) корейската хеморагична треска, която се разнася сред войските, е причинена от хантавирусна инфекция. Един на всеки десет, разболял се от нея, умира.

Това е първият път, в който вирусът е идентифициран. Името му идва от река Хантан в Южна Корея. Оттогава по целия свят има само шепа случаи./zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
13 коментара
18 Септември 2020 17:58 | Peterpix
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

добрососедский вебресурс донат в фри фаер


19 Септември 2020 02:00 | Jorgefal
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

i loved this platform


19 Септември 2020 11:37 | Normanquith
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

гранитные подоконники - плитка брусчатка, гранитные плиты


19 Септември 2020 13:05 | Stevencoone
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

like this broker


19 Септември 2020 14:52 | Nathanmix
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Фсин покупка официальный - Интернет магазин в СИЗО, Магазин в колонии


19 Септември 2020 20:06 | JohnnynOn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

see page гидра сайт тор


19 Септември 2020 20:51 | Josephphath
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кран опорный 16 т - Кран подвесной 6 3 цена, Кран подвесной 10 тн цена


20 Септември 2020 04:28 | Caressah
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Welcome новые фильмы
http://ygcoxncdz.ga
http://wqnsvxek.ga
http://szhrnfwm.tk
http://vlrekrtdgf.ml/
http://uvfqnmvjcb.ml


20 Септември 2020 05:11 | Waynemaw
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

юридическая консультация онлайн - юридические услуги, нанять адвоката по банкротству


20 Септември 2020 10:53 | Бесплатные базы даных
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Специально для strumarelax. com - базы данных по предприятиям России предлагают на каждом углу и за деньги. Но я считаю, что это не правильно, т. к. все эти данные по сути бесплатные!
Поэтому я создал Телеграм-канал, в котором ежедневно выкладываются базы данных предприятий для всех желающих совершенно бесплатно!
Вы можете сами подать заявку в виде: Город/Область, Категория. Через некоторое время вы получите полную выборку по вашим параметрам и можете скачать к себе для дальнейшей работы.
Что делать с базой - это уже ваше дело, как правило они собираются для отдела продаж и для поиска новых клиентов.
В общем, если вам интересно получать бесплатно свежие выборки по предприятим РФ, то находите наш канал в Телеграме @basefree и делайте заявки!
Например, в канале уже есть выборки по Екатеринбургу (автосервисы) и Новосибирску (Аптеки). А какую выборку хотите вы?
С уважением к вам и вашему бизнесу, ваш basefree!


20 Септември 2020 17:01 | jdikiirf
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777Раскрутка сайта под ключ
.Так же собираем базы Обратесь всегда будем рабы вам помочь


22 Септември 2020 08:26 | Andrewpsymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Головная боль напряжения и лечение народными средствами - Головная боль после еды, Гидроцифалия у ребенка


22 Септември 2020 16:27 | Timothyraw
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Привет!
Нашел топ инфу на этом сайте: http://agentmdk.ru :
красивые девушки в нижнем белье день красивых девушек картинки
интересно видео онлайн интересное русское видео
http://agentmdk.ru/interesnoe/12751-zabroshennye-rossiyskie-goroda-prizraki.html Заброшенные российские города-призраки
Макромир повседневных вещей Макромир повседневных вещей
http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/7709-gorod-prizrak-famagusta.html
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката