От днес: Безплатни лекарства за пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус

17 септември 2021 05:32   1 коментар   1170 прочита


 

От днес, 17 септември,пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства, съобщава NOVA. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. 

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени: 

· Cefuroxime 

· Azithromycin 

· Levofloxacin 

· Enoxaparin 

· Nadroparin 

· Bromhexine 

· Budesonide – Inhalation powder 

· Dexamethasone 

· Clopidogrel 

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия. 

 

1 коментар
28 Септември 2021 05:52 | Кой/
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Раздаваме лекарства ама че ви пишем болни от коронавирус за статистиката. Сички от струма сме курви, аз съм най големата курва, ебейте ме в газо
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката