Откриха хирургичен инструмент колкото чиния за вечеря в корема на жена

07 септември 2023 07:11   3645 прочита


 

Жена откри, че след раждане в тялото ѝ е останал хирургичен инструмент с размер на „чиния за вечеря“. Тя страдала от болки в корема в продължение на 18 месеца след цезарово сечение, пише в. „Гардиън“.

Изследване със скенер установява, че в майката има ретрактор „Алексис“ (прибиращо устройство), останал в нея, след като е родила в градската болница в Окланд, Нова Зеландия през 2020 г.

„След цезаровото сечение в корема ѝ е оставен ретрактор за рана „Алексис“ (AWR) - устройство, което се използва за изтегляне на краищата на раната по време на операция. В резултат на това жената е страдала от хронична коремна болка, докато устройството не е било открито случайно при компютърна томография на корема“, се казва в доклад на комисаря по въпросите на здравето и уврежданията в Нова Зеландия.

Изключително големият AWR „с размерите на чиния за вечеря“ и предназначен за прибиране на разрези с диаметър до 17 см, не е бил открит чрез рентгенова снимка.

След първоначалните разследвания по случая Te Whatu Ora Auckland, бивш районен здравен съвет, твърди, че е проявил разумни умения и грижи спрямо 20-годишната пациентка. Комисар Макдауъл обаче установява, че Te Whatu Ora Auckland е нарушила кодекса за правата на пациентите, предаде БТВ.

„Съществува значителен прецедент, от който може да се заключи, че когато по време на операция в пациента е оставен чужд предмет, грижите са били под съответния стандарт. Това е събитие, което никога не се случва“, се казва в доклада на Макдауъл.

Уточнява се още, че жената е претърпяла планово цезарово сечение поради опасения за превия на плацентата. По време на процедурата в операционната са били хирург, старши регистратор, медицинска сестра за работа с инструменти, три циркулиращи медицински сестри, двама анестезиолози, двама анестезиологични техници и акушерка.

В крайна сметка ретракторът е отстранен от корема на жената през 2021 г., приблизително 18 месеца след цезаровото сечение и редица посещения при личния ѝ лекар. В един от случаите болката ѝ била толкова силна, че отишла в спешното отделение в градската болница в Окланд.

„При преброяването на всички хирургически инструменти, използвани при процедурата, не е включен ретракторът AWR, вероятно защото той не влиза напълно в раната, а половината от него трябва да остане извън пациента и така няма да има риск да бъде задържан“, заявява медицинска сестра пред комисията.

Екипът, участвал в операция, е бил загрижен и се е извинил, след като е разбрал за преживяното от жената. След случая болницата е направила преглед на грижите за пациента и е подобрила своите системи и процеси, които ще намалят вероятността подобни инциденти да се повторят, казват оттам.


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката