Полезно за родителите! Моето дете и съхранението на стволови клетки - Защо трябва да се съхраняват?

09 март 2020 11:00   1458 прочита


Интервю с Вили Пеева-Административен Директор на МЦ Афродита

Вили Пеева е Административен Директор на МЦ Афродита. Центъра е официален представител на Future Health – първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки. По официалните данни на Изпълнителна Агенция по трансплантация Future Health е компанията с най-много съхранени проби и в България.

 Г-жо Пеева, какво означава „ съхранение на стволови клетки на бебето в частна банка?

В последните години ставаме свидетели на уникални постижения в областта на регенеративната медицина и приложението на стволовите клетки в това число и за лечение на Коронавирус. Вече има публикувани научни статии за функциониращи органи на човешкото тяло като сърце, пикочен мехур и ембрионален мозък.

Уникалното е в това че те са създадени от стволови клетки. Точно такива, които се извличат от кръвта на пъпната връв и тъканта по време на раждането. Кръв от пъпната връв и плацентата имат предимство пред всички други източници на стволови клетки, защото при раждането те нямат възраст.

Съхранението им в частна банка каквата е Future Health е гаранция че вашите стволови клетки ще се съхраняват и предоставят в цял свят, за лечение на детето и членовете на неговото семейство. Резултати за 2019 г на Изпълнителна Агенция по Трансплантация, сочат че Future Health е банка на която се доверяват семействата.

На какво се дължи това доверие? Една развиваща се компания каквато е Future Health, винаги залага на опита, което води и до успешни трансплантации. Подобни резултати говорят най- ясно за качеството и сигурността на нашите услуги. В областта на стволовите клетки ние сме единствената компания наградена и призната от кралицата на Англия.

Ние работим в над 91 държави на 6 континента, това е огромен обем, огромна отговорност, която изисква прецизност и стабилност, както на компанията, така и човешкия фактор. Имаме две напълно акредитирани и лицензирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Едно от най-трудните неща в България е да успеем да променим мисленето ,да информираме семействата, да не се подвеждат от заблуждаващи реклами за недоказани методи да не се доверяват на компании без опит.

За какви заболявания се прилагат стволовите клетки днес?

С днешните приложения е изчислено, че вероятността от използване на такава проба през целия живот на човека е около 1/200 и, че един на всеки трима души над 60 години, могат да се възползват днес от приложението на стволови клетки. Ние обичаме да говорим с факти, а именно над 45 % от направените успешни трансплантации са между членове на семейството.

Днес стволови клетки от кръв от пъпната връв се използват за лечение на злокачествени и автоимунни заболявания. Новите процедури в регенеративната медицина са насочени към използване на стволови клетки от кръв от пъпна връв за заболявания като диабет, аутизъм и церебрална парализа.

Стволови клетки може да се използват за лице със сърдечна недостатъчност, белодробна фиброза, емфизем, инсулт, фрактури, множествена склероза, остеоартрит и изгаряния. Обявено е и създаването на сърдечните клапи, пикочния мехур, челюстта и трахеята, докато в предклиничен етап са проучвания за регенериране на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Защо фамилното частно банкиране на стволови клетки е важно?

Стволовите клетки, събрани при раждането на детето, на което принадлежат, са напълно съвместими с организма, от който те произхождат и те са ваши. Публикуваните данни на големи центрове за проучвания показват само 14% от трансплантациите са от банки за публичен достъп. За лечение на левкемия, семейното банкиране допринесе 58% от присадки, за рак на детето 98%, а за лечение на лимфома на 94% и за хемоглобинопатии тип таласемия 86%. За разлика от публичните банки които действат на принципа на доброволното кръводаряване „ ти даваш за всички „, частното банкиране в Future Health гарантира ползване на пробата само за членовете на семейството.

Какви са критериите за избор на надеждна компания за съхранение на стволови клетки?

Какво родителите трябва да обърнат внимание? За родителите е препоръчително да обсъдят със своя лекари, вземането на подобно решение. Задължително да разгледат договора, който подписват с компанията и дали банката фигурира като страна по договора. Да се проверяват лицензите и акредитациите на лабораторията, в която се съхраняват клетките.

Да изискват извадка от резултатите за успешно съхранение. Резултатите трябва да посочат броя и качеството на стволови клетки, които са били съхранени. От голямо значение е и финансовата стабилност на лабораторията, но и на българския и представител. Капитал, дълготрайни материални активи, човешките ресурси са едни от факторите, които показват капацитета на една надеждна компания за съхранение на стволови клетки.

Ние и Future Health сме и единствената компания в България, която освен, вземане, съхранение, изследване, предлага връщане на пробата и финансиране на самата трансплантация до определен размер. Целия процес се покрива от самата банка, това не е застраховка, а част от услугата.

Каква е зависимостта между качество, сигурност и цена, при избор на банка за съхранение на стволови клетки?

Процеса на съхранение на стволови клетки има два етапа. Единия е професионално съхранение на пробата, което зависи от качеството на банката, другото е финансовата стабилност, за периода за който ще се съхранява. Ние можем да се гордеем, че и за двете пера, сме успели да предложим на нашите клиенти максималното качество с минимален разход. Нашите лаборатории са лицензирани и акредитирани от държавните органи и наградени от най-висши институции. Разбира се цената на услугата се формира от тези фактори. Обема на работа на една банка в световен мащаб е от голямо значение.

Какво ще пожелаете на младите семейства? Информирайте се, питайте и четете международни сайтове, черпете информация от достоверни източници. Има публикувани официални статистики за съхранени проби, опит и доказани трансплантации. Съхранението на стволови клетки е сериозно решение, което може да спаси живот.

П. Иванов

 

https://www.future-health.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката