Специалист по дълголетие твърди, че редовният прием на този витамин може да удължи живота 

22 юни 2024 05:58   1 коментар   2381 прочита


 
 

Повечето от нас биха могли да се възползват от приема на повече витамини. Набавянето на достатъчно витамини обаче може да бъде предизвикателство. 

„Витамините играят различни роли в телесните функции, включително метаболизма, имунната функция и обновяването на клетките. Осигуряването на адекватен прием на витамини може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, да подобри физическото и когнитивното представяне, както и общото благосъстояние, като всичко това допринася за по-дълъг и по-здравословен живот“, казва д-р лекар, специалист по медицина за дълголетие и мозъчна функция, Кевин Кук, за Parade. 


По-дълъг и по-здравословен живот може да бъде нашата основна цел. Рискът от хронични заболявания се увеличава с напредването на възрастта и д-р Кук казва, че получаването на достатъчно количество от определен витамин след 50-годишна възраст може да бъде от голяма полза, въпреки че много хора не получават достатъчно от него. 

Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от смърт 
Витамин D е избор номер едно на д-р Кук за хора над 50 години. 

„Витамин D е ключът към поддържането на здравето на костите, поддържа функцията на имунната система и намалява възпалението. „Доказано е, че витамин D помага при депресия, повишава тестостерона, здравето на костите, мозъка и когнитивното здраве, подобрява настроението и благосъстоянието“, твърди д-р Кук. 

Всички тези неща могат да ни помогнат да водим по-здравословен и щастлив живот. В допълнение, настроението, когнитивната функция и здравето на костите са сред нещата, които могат да се влошат с напредване на възрастта. Важността на витамин D за застаряващите хора не е само мнението на д-р Кук. 


"Има някои проучвания, които показват, че ниските нива на витамин D са свързани с повишена смъртност от всякаква причина сред общото и по-възрастното население", каза д-р Кук. 

Проучване от 2023 г. потвърди, че 20 процента от хората на средна възраст и по-възрастните в Съединените щати са с дефицит на витамин D, което увеличава риска от смърт поради други причини. 

В допълнение, проучване от 2022 г. на възрастни китайци на възраст от 60 до 113 години установи, че хората, които не са имали дефицит на витамин D (или са имали преди, но сега са получавали достатъчно), са имали по-нисък риск от смърт. Разликата беше особено забележима сред жените. 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
22 Юни 2024 15:59 | Steventup
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

https://champaignilrealtor.com - Comparing real estate brokers
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката