Спирането на хляба може да ви поболее

27 март 2024 08:37   1 коментар   2727 прочита


 

 

Тестените изделия напоследък се приемат като вредни и редица диетолози и специалисти по хранене зоват да ги разкараме от менюто си. След сериозно и рязко намаляване на консумацията на хляб тялото ви обаче може да изпита лек шок. Възможно е да започнете да се чувствате така, сякаш имате грип. Каква е причината за това? Факт е, че въглехидратите са един от основните източници на енергия за нас. Когато внезапно спрем да ги доставяме, тялото ни започва да изразходва натрупаните предварително гликогенни резерви.

Но когато запасите са изчерпани, може да усетите сухотата в устата, умора, слабост, замаяност, безсъние и дори гадене. Ограниченият прием на хляб води до ограничаване на въглехидратите. Това от своя страна влияе на настроението. С участието на хормони като инсулин абсорбцията на въглехидратите води до увеличаване на производството на аминокиселина, наречена триптофан.

Тя е предшественикът на серотонина, хормона на щастието. Хората, чието ниво е високо, обикновено са по-спокойни, весели и спят по-добре. При намалена консумация на хляб някои хора започват да се оплакват от влошаване на функцията на щитовидната жлеза. Случва се те да не осъзнават дълго време, че страдат от лек хипотиреоидизъм въпреки типичните му симптоми, като студова непоносимост, косопад, умора, храносмилателни проблеми (например запек).

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и без хляб може да доведе до сериозно последствие под формата на дефицит на витамин С – дори при достатъчен прием на него. Комбинацията от стрес или инфекция с ниски нива на инсулин води до това, че витамин С се окислява и не може да бъде преработен. Не се отказвайте напълно от хляба, защото ще загубите силата и енергията, особено ако тренирате. Но дори и да не спортувате редовно, ограничаването на въглехидратите пак ще ви накара да се почувствате по-зле. 

Retro.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
30 Март 2024 19:23 | аз
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

то в България истински хляб отдавна не се продава - вместо това се продава някакво подобие на хляб произведен от фуражна пшеница и една камара консерванти.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката