ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и неизлечимо генетично заболяване на работа

10 февруари 2019 10:04   5 коментара   2565 прочита


ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа. Според комисията, след навършване на пълнолетие, 19-годишният младеж изведнъж станал работоспособен, въпреки че през целия си живот е бил с инвалидност и чужда помощ.

Пропуск в наредбата или непознаване на болестта муковисцидоза от страна на комисията е причината? Затруднения в дишането, забавен растеж и тежки инфекции са само част от симптомите на нелечимо генетично заболяване, което прогресивно уврежда всички органи.

От муковисцидоза у нас страдат 211 души. Откакто знае за болестта си, ще го наречем Петър, се страмува от нея. За да не бъде и дискриминиран, освен болен, не показваме и лицето на майка му. “Отидохме при една професорка и директно ми казаха: "Това е диагнозата!" Имаше студенти около нея, при което се обърна една жена и ми каза: "Ама вие се радвайте при тази диагноза, че детето ви е още живо на 2 години", спомня си майката. Тогава семейството на Петър повежда битка.

Срещу болестта. Заболяването често изисква тежка терапия до 5 часа дневно. Венозни антибиотици, дихателна рехабилитация, дренажи, инхалации.  Петър е освидетелстван от ТЕЛК. През годините с между 80 и 95%. До миналия месец.

Когато комисията решава, че момчето е вече напълно работоспособно. „Пулмоложката прегледа изследванията, погледна в наредбата, че за тази диагноза се дават 100% нетрудоспособност и тя каза: "Аз не мога да му дам на него 100%, защото той не е боледувал от пневмонии последно време, не е постъпвал в болница." Казвам: "Вие сериозно ли ми говорите, че ще ми дадете 0 като имам доказано генетично заболяване, което с възрастта прогресира”, разказва майката.

Според изменение в наредбата от 2018, децата с муковисцидоза се оценяват със 100% нетрудоспособност. А процента при болните над 16-годишна възраст, е по преценка на комисията. Затова, с мотив, че моментното му състояние е добро, лекарите решават процентите на Петър да бъдат... 0. Момчето получава документ за пълна работоспособност.

„Абсолютна подигравка с детето. Благодарение на дихателна рехабилитация от ранна детска възраст е с доста съхранен бял дроб, но това не го прави по-малко болен.  

Два е минимума часа, до 4-5 за по-големите особено, е времето, което ежедневно трябва да се отделя за лечение”, обясни доц. д-р Гергана Петрова от Клиника по детски болести УМБАЛ "Александровска". Доцент Петрова познава заболяването добре.

Следи състоянието на Петър от години. Описва решението на комисията като "абсурдно". Обяснява си го с непознаване на болестта. „Ние можем да развием инфекция в рамките на 24 часа и да имаме нужда от болнична помощ”, обясни Нели Кожухарова отАсоциация "Муковисцидоза".

От асоциация "Муковисцидоза" пък, отдават решението на ТЕЛК на пропуск в новата наредба. Бил ли е дискриминиран Петър само, защото не е вече дете, попитахме Националната лекарска комисия. Отговор обаче, не получихме. А семейството на момчето обмисля да потърси правата си в съда./Blitz.bg/


Още за: ТЕЛК   момче   заболяване   Още от: Здраве

Принтирай статия
5 коментара
10 Февруари 2019 16:35 | 00
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На деца до 18 години с доказани здравни проблеми държавата плаща 960 лева месечно, а като навършат 18 години-4 пъти по-малко. Това е абсурд! След 18 годишна възраст дори нуждите от храна и пряка лична грижа са по-големи и тежки. С 960 лева може да се издържа цялото семейство на болното дете, докато работещи двама родители с две деца получават същите пари от заплати. Това е безумие. Поне да дават по 400 лева на инвалид независимо годините!


10 Февруари 2019 21:27 | Г.Манзуров
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

г-н Кашукеев от ТЕЛК Благоевград издава Решение за преосвидетелстване с 0% на майка ми ( да почива в мир), само заради това, че официално съм попитал има ли право на домашно посещение при преосвидетелстването. Този арогантен тип ( не мога да го нарека човек) унищожава документи внесени официално в картотеката на ТЕЛК . Той не може да се нарича лекар и не може да бъде колега на лекарите, които се борят за живота на хората.


11 Февруари 2019 15:15 | запознат
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

всички лекари от телк в благоевград са корумпирани .от дюлгерова до кашукеев.


11 Февруари 2019 20:44 | Иван
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ТЕЛК се издава само на цигани. за българите няма


12 Февруари 2019 02:00 | Nona
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Познавам хора които са алкохолици и срещу съответното заплащане на ТЕЛК комисията им е дадена пенсия по болест с диагноза епилепсия. Тая ТЕЛК комисия в Благоевград е пълен апсурд.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката