Учени откриха нещо изненадващо за парацетамола! Влияе на психиката

14 септември 2020 10:58   1 коментар   4064 прочита


В допълнение към антипиретичния и аналгетичен ефект, парацетамолът влияе и върху човешката психика. Това заключение е направено от учени от Американския университет в Охайо. Резултатът от тяхното изследване е публикуван в списанието Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Учените са установили, че след прием на парацетамол както отрицателните, така и положителните емоции се притъпяват у човека. Освен това той става по-склонен да рискува.

Преди да стигнат до това заключение, изследователите проведоха експеримент, включващ повече от 500 доброволци. Доброволците бяха разделени на две групи. На първите са дадени 1000 mg парацетамол, на останалите - плацебо.

След това участниците в експеримента трябваше да надуват балони. Този, който надуе най-големия балон, ще получи парична награда. Ако балонът се спука, тогава човекът не получава нищо.

Както се оказа, доброволците, които приемали парацетамол, били по-склонни да рискуват от другите и се опитали да надуят балоните колкото е възможно повече. Участниците в тази група освен това имаха повече спукани балони от тези, които получиха плацебо.

След това доброволците отговориха на редица въпроси. Отговорите също така показаха, че след прием на парацетамол, възприемането на риска при много от тях е притъпено.

Учените все още не могат да обяснят с какво е свързан този ефект на лекарството./Glas.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
22 Септември 2020 13:54 | Лекар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако се огледаме ще видим, че около нас доста хора са прекалили с парацетамола - такъв непукизъм няма друго обяснение. То не беше бетонирано черноморие, то не бяха незаконни заменки, то не бяха изпразнени язовири, отровени риби в реките, изсечени гори, откраднати милиарди, ама наистина милиарди!! И на този народ не му пука!! Не му трябват чиповете на Бил Гейтс - той си е чипиран с дебелокожие и дебеловратие, тъпагьозщина и гьонсуратлък и не му дреме на... баба му хвърчилото...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката