Учени откриха смъртоносните последици от липсата на сън

04 септември 2019 09:26   1 коментар   2102 прочита


Едва ли има човек, който не знае, че липсата на сън е опасна за живота и здравето на човек. От друга страна обаче има различни теории колко точно сън му е необходим на човек.

По-малкото сън застрашава здравето. До този извод са стигнали учени при изследване на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския „Кингс колидж“, пише "Сън".

Според резултатите от проучването, хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето.

Специалистите проучили медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало ясно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа на денонощие.

Едва 17 процента от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите се оказали с 60 процента по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори – храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето.

Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения./zdrave.to


Още за: сън   здраве   сигнали   Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
04 Септември 2019 21:37 | докторо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да се криминилизира нощния труд и да бъде забранено работния ден да започва по рано от 8 часа .Свалихме комунистите за дойдат чуждите робовладелци и да станем бели роби в собствената си държава. Крадат ни от съня, здравето, заплатите накрая ще ни откраднат и пенсийте за който не сме се наспивали години наред и сме увредили безвъзвратно здравето си.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката